Volledig scherm
PREMIUM
Elijah is op school uit de kast gekomen. Zijn medeleerlingen kunnen daar moeilijk mee omgaan. © Frank de Roo

'Ze negeerden me, omdat ik homo ben'

Elijah (15)'Flikker!' roepen leerlingen telkens als Elijah Tevrede (15) danst op het schoolplein van Penta College Hoogvliet. De derdeklasser stopt dan niet met dansen, maar beweegt 'net iets mannelijker' voort.

Quote

Als ik aan klasgeno­ten vertel dat ik een jongen leuk vind en iemand roept dat dit goor is, dan gilt de hele aula mee

.

De jonge Rotterdammer weet sinds zijn 5de dat hij op jongens valt. Sinds de brugklas past hij op zijn tellen als hij in de buurt van hetero's van hetzelfde geslacht komt. ,,Ik ben niet heel flamboyant, maar ik gebruik graag stemmetjes en knip met mijn vingers. Die trekjes zitten in mij, maar ik onderdruk ze om rare blikken te voorkomen."

Ik word 'niet echt' gepest, zegt Elijah. ,,Maar als ik aan klasgenoten vertel dat ik een jongen leuk vind en iemand roept dat dit goor is, dan gilt de hele aula mee. Ik krijg ook lacherige vragen over seks, ze willen weten of ik het anaal doe. Ongepast, toch?"

Elijah wil acteur worden, de rol van onaantastbare is vooralsnog zijn specialiteit. Hij lacht met iedereen mee, is al lang blij dat klasgenoten met hem praten. Dat was vorig jaar wel anders, op een school in Spijkenisse. ,,Daar waren veel Turkse en Marokkaanse jongens die mij vanaf dag één niet mochten. Een meisje kwam hun boodschap overbrengen. 'Deze gasten negeren jou omdat je homo bent', zei ze."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam