Volledig scherm
Graphic walstroom bij Heerema © Heerema

Zeeschip krijgt stekker voor in Rotterdamse haven

Het offshorebedrijf Heerema wil grote stopcontacten voor z’n zeeschepen bouwen op de vaste aanlegplaatsen in de Rotterdamse haven bij Rozenburg. Nu laten aangemeerde schepen voor hun elektriciteit vervuilende dieselgeneratoren draaien.

Volgens Heerema betekent de walstroom ‘dat vrijwel alle emissies verdwijnen’, omdat de dieselgeneratoren van de schepen uitgaan zodra een schip aangemeerd is. Het gaat volgens het bedrijf in het bijzonder om het broeikasgas koolstofdioxide (CO2), fijnstof, stikstofoxiden (NOx) en zwaveloxides (SOx). NOx en SOx zijn verantwoordelijk voor zure regen. Heerema noemt ook vermindering van de geluidsoverlast.

Het bedrijf heeft voor de kolossale werkschepen Aegir, Thialf en Balder aanlegplaatsen in het Calandkanaal bij de Landtong Rozenburg, vlakbij Rozenburg en Brielle. De werkschepen zijn vergelijkbaar met kleine dorpen. Op de Thialf kunnen 736 mensen wonen en werken. Alleen al om de verlichting te laten branden is veel stroom nodig. Het te bouwen stroomstation moet een vermogen hebben van 20 Megawatt, vergelijkbaar met het verbruik van 5800 huishoudens.

Heerema doet samen met het Havenbedrijf Rotterdam en energieleverancier Eneco een haalbaarheidsstudie. Walstroom is in Nederland al jaren bekend in de binnenvaart. Kleine schepen zijn gemakkelijker aan te sluiten dan grote stroomvreters. Buiten Nederland zijn enkele zeehavens met stekkers. De bekendste zijn de grote Amerikaanse havens van Los Angeles en Long Beach. Hamburg heeft een stopcontact voor cruiseschepen. 

Quote

Omdat de die­sel-generato­ren uit gaan, verdwijnen vrijwel alle emissies

Heerema

In Rotterdam zou Heerema de tweede zijn met walstroom voor zeeschepen. Stena Line was in 2012 de eerste, daarna werd het stil rond de techniek.

De bedoeling is dat windmolens groene stroom leveren voor de walstroomvoorziening. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam