Volledig scherm
De opening van het zelfreinigende toilet op de Binnenrotte. In vijf maanden tijd is de gratis wc al 16.000 keer gebruikt. © DIJKSTRA, ROEL

Zelfreinigend toilet Binnenrotte al 16.000 keer gebruikt

In nog geen vijf maanden tijd is het zelfreinigende toilet op de Binnenrotte in het Rotterdamse centrum al 16.000 keer gebruikt. 

Toeristen, marktbezoekers, voorbijgangers weten de gratis wc op het opgeknapte Marktplein zo goed te vinden dat de gemeente nu extra langskomt om de boel schoon te maken en papier en zeep bij te vullen.

De 16.000 bezoekjes maken de slimme wc op de Binnenrotte de populairste van alle openbare toiletten die de gemeente heeft neergezet, van het Kralingse Bos tot het Wijkpark Oude Westen. Later dit jaar komen er ook wc’s in de buurt van het strand van Nesselande.

De openbare toiletten zitten vol technische snufjes. Sensoren weten wanneer de bril moet worden schoongemaakt. Er is een noodknop om de schuifdeur te openen. En de wc-bezoeker hoeft de kraan niet aan te raken als hij de handen wil wassen. Er is ook plek om een baby te verschonen. Na het doortrekken begint de grotere schoonmaak van de bril en vloer. 

Op de Binnenrotte is dit door een raampje te volgen als de wc naar de schoonmaakruimte draait, terwijl een schoon exemplaar gebruikt kan worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam