Volledig scherm
Een spoedcursus drummen voor het huis van de wijk. © Frank de Roo

Zevenkamp viert zeven zomerse zaterdagen: goed voor sfeer en saamhorigheid

In Zevenkamp was het zaterdag goed toeven voor jong en oud. Zeven zaterdagen worden op het plein bij het winkelcentrum veel activiteiten georganiseerd. Dit weekend was de aftrap en die bleek, ondanks de hevige regen, een goed begin van de zomervakantie.

Pal voor het huis van de wijk slaat een groepje kinderen enthousiast op grote blauwe fitnessballen. Onder begeleiding van ritmische muziek wordt er een spoedcursus drummen gegeven.

Even verderop spreekt een man toevallige voorbijgangers aan: “Om half 3 begint een prachtige acrobatische show, komt u ook?” Hij blijkt mede-organisator Ed de Meyer te zijn. De in België geboren bewoner van Zevenkamp is trots dat dit evenement voor de vijfde keer is georganiseerd. “Voor ons is de opkomst belangrijk, maar we vinden het nog mooier als we zien dat er een positieve sfeer hangt op deze zaterdagen”, zegt hij.

Quote

Voor ons is de opkomst belangrijk, maar we vinden het nog mooier als we zien dat er een positieve sfeer hangt op deze zaterdagen.

Ed de Meyer, Mede-organisator

Binnen, in het Zevenkampse buurthuis, wordt aan een lange tafel flink geknutseld. Naast kinderen werkt ook Frans Pietersma aan een schildering. Samen met zijn dochter Elise is hij naar het buurthuis gekomen. “Voor de kinderen die niet op vakantie kunnen, is dit een prachtige gelegenheid om toch een vakantiegevoel te krijgen. Bovendien vergroot het de saamhorigheid in de buurt”, vertelt Pietersma.

Quote

Zo trekken we wat meer winkelend publiek, want we hebben hier te maken gehad met leegstand.

Fernande van Dongen, Lid van de bewonerscommissie

De slechte weersvoorspellingen waren voor Fernande van Dongen, lid van de bewonerscommissie, genoeg reden om de grote opblaasbare stormbaan af te bellen. Ze woont al vijfendertig jaar in de wijk en stelt dat de fikse buien in de ochtend de mensen wat hebben afgeschrikt. Toch verwacht ze dit jaar weer drukte: “We merken ieder jaar dat in de loop van de weken het steeds drukker wordt.” En volgens haar is dat een goed vooruitzicht, ook voor de ondernemers in het winkelcentrum. “Zo trekken we wat meer winkelend publiek, want we hebben hier te maken gehad met leegstand”, zegt van Dongen.

Quote

Ik merk wel eens dat er een negatief imago hangt rond dit winkelcen­trum.

Rens Huis, Bloemist

En die leegstand heeft de laatste jaren zijn weerslag op het winkelcentrum gehad. Nog steeds zijn er lege panden aan de rand van het plein. Bloemist Rens Huis, al meer dan tien jaar in Zevenkamp, heeft echter vertrouwen in de toekomst van het winkelcentrum. “We organiseren regelmatig activiteiten en dat gebeurt echt niet overal.”

Deze zeven ‘zomerse zaterdagen’ zijn voor hem een bevestiging: “Ik merk wel eens dat er een negatief imago hangt rond dit winkelcentrum. Maar ik denk juist, mede door deze evenementen, dat de sfeer hier goed is.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam