Volledig scherm
Het Havenziekenhuis in Rotterdam © ANP

Ziekenhuis moet 650.000 euro betalen aan radioloog

RotterdamHet Havenziekenhuis in Rotterdam moet in totaal ruim 6,5 ton betalen aan een disfunctionerende radioloog, twee jaar voordat hij met pensioen zou gaan. Zo bevestigt een woordvoerder van het Rotterdamse hospitaal eerdere berichtgeving van RTL deze ochtend.

'Helaas betreft het hier een bindende uitspraak van het scheidsgerecht gezondheidzorg. Wij betreuren de gang van zaken, maar menen dat ons niets te verwijten is.'

Veiligheid patiënten
De directie van het Havenziekenhuis zegde de inmiddels 63-jarige radioloog in oktober de wacht aan, omdat zijn medisch handelen te wensen overliet. De veiligheid van patiënten kon niet langer worden gegarandeerd, meende de leiding van het ziekenhuis. Ter compensatie van de goodwill van zijn praktijk, kreeg hij ruim drie ton meer.

De specialist nam geen genoegen met dat bedrag; hij eiste een aanvullende schadevergoeding van ruim 1,5 miljoen euro. De arbitragerechter oordeelde  dat het aannemelijk is dat het functioneren van de arts al langere tijd beneden de maat was. Maar de situatie was niet ernstig genoeg om de arbeidsrelatie met de arts met onmiddellijke ingang te verbreken. Daarom moet het Havenziekenhuis hem nog eens 330.000 euro betalen. Inclusief de juridische kosten en de goodwillvergoeding kost het vroegtijdige vertrek van de radioloog het ziekenhuis ruim 6,5 ton.

'Manipulatief gedrag'
'Een fors bedrag, dat wij liever voor medische doeleinden hadden aangewend,' zegt een woordvoerder van het Havenziekenhuis, een dochter van het Erasmus Medisch Centrum.

Voordat zijn medisch handelen ter discussie werd gesteld, was de medisch specialist intern al onder vuur komen te liggen, omdat hij zich 'respectloos' zou hebben gedragen tegenover collega-artsen en ander ziekenhuispersoneel. Ook zou hij zich op negatieve en kleinerende wijze hebben uitgelaten over sommige collega's. 'Hij vertoont manipulatief gedrag tegenover het personeel met impliciete en soms expliciete dreiging van bijvoorbeeld ontslag'.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam