Volledig scherm
Het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis heeft geen voorzitter meer. © ANP

Ziekenhuis zit zonder voorzitter

Roos van Erp is opgestapt als voorzitter van de raad van bestuur van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Volgens eigen zeggen omdat zij klaar is met haar taak, nu de fusie tussen 'Gasthuis' en 'Vlietland' voltooid is. Ingewijden melden echter dat er sprake is van een vertrouwensbreuk.

Volgens de raad van toezicht heeft Van Erp de fusie tussen Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis tot een goed einde gebracht. Een woordvoerder van het fusieziekenhuis voegt daaraan toe dat nu een nieuwe fase aanbreekt waarbij samen met medisch specialisten en huisartsen invulling wordt gegeven aan de nieuwe organisatie. Van Erp legt daarom haar taken als voorzitter van de raad van bestuur neer.

Volgens ingewijden is haar vertrek echter het gevolg van een vertrouwensbreuk. Medisch specialisten zouden geen vertrouwen meer hebben in hun voorzitter. Zij zou onder meer slecht communiceren.

Quote

Het is een stap in de goede richting om de verhoudin­gen weer te normalise­ren

Bram Sprij

Politica
Andere bronnen, die anoniem willen blijven, omschrijven Van Erp als iemand van veel woorden. ,,Zij is een politica, maar ze was niet erg besluitvaardig. Je hoorde zelden een uitgesproken mening. Bovendien ging ze solistisch te werk. Huisartsen hebben het signaal gegeven dat er een kop moest rollen.''

De situatie in Schiedam' zou ook niet in haar voordeel hebben gewerkt, zeggen verscheidene bronnen. Zij doelen daarmee op een aantal omstreden besluiten die de raad van bestuur onlangs nam. Zo werd afgelopen zomer bekend dat de kraamafdeling volgend jaar van Schiedam naar Rotterdam verhuist. Ook is sinds vorige week de spoedeisende hulp op de locatie Vlietland tussen 21.00 en 08.00 uur gesloten wegens personeelsgebrek. Beide besluiten veroorzaakten grote weerstand in de regio.

Vertrouwen
Huisartsen zegden om deze reden al eerder het vertrouwen in het ziekenhuisbestuur op. Zij verwijten het bestuur dat zij niet betrokken zijn bij de besluitvorming.

Afgelopen week gaven de artsen al een signaal af door de huisartsenpost tijdelijk te verhuizen naar een locatie in Vlaardingen. De huisartsen zeiden toen te hopen op 'een handreiking met inhoud' van de zijde van de raad van bestuur.

Bram Sprij, woordvoerder van de huisartsen, is verrast door het vertrek van Van Erp, maar spreekt van een stap in de goede richting. ,,Hopelijk worden de verstoorde verhoudingen nu weer genormaliseerd.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam