Volledig scherm
Foto ter illustratie. Ziekenhuizen in de Rotterdamse regio hebben afspraken gemaakt zodat zij gegevens van patiënten makkelijker kunnen uitwisselen. © ANP

Ziekenhuizen delen meer gegevens: niet meer met dossier onder arm naar andere arts

Patiënten hoeven in de nabije toekomst niet meer met een dossier onder de arm naar een ander ziekenhuis of voor een tweede keer hetzelfde onderzoek te ondergaan. Alle ziekenhuizen in de Rotterdamse regio hebben hun handtekening gezet zodat zij vaker gegevens van patiënten kunnen uitwisselen.

Steeds vaker krijgen patiënten zorg in meerdere ziekenhuizen. ‘Dichtbij als het kan, verder weg als het moet’, is het motto. Door de afspraken moet het mogelijk zijn dat artsen en verpleegkundigen van de in totaal tien aangesloten ziekenhuizen in Zuid-Holland en Zeeland altijd de meest actuele basisgegevens van een patiënt hebben. Dus ook in de avond, nacht en in het weekeinde.

Patiënten in gevaar

Onlangs sloeg de Federatie Medisch Specialisten nog alarm omdat de patiëntveiligheid in het gevaar komt door de gebrekkige gegevensuitwisseling tussen onder meer ziekenhuizen. ,,In het digitale tijdperk kan het niet zo zijn dat medisch specialisten afhankelijk zijn van het versturen van faxen en branden van dvd’s’’, aldus de uitleg toen.

Quote

In het digitale tijdperk kan het niet zo zijn dat medisch specialis­ten afhanke­lijk zijn van het versturen van faxen en branden van dvd’s

De regionale ziekenhuizen stellen dat door de afspraken de gegevens veilig en snel uitgewisseld kunnen worden. ,,Patiënten hoeven niet meer bij de ene zorginstelling hun medische dossier op te vragen en die mee te nemen naar de andere zorginstelling. We voorkomen ook dat beeldverslagen en onderzoeken opnieuw moeten worden gedaan. Dit draagt bij aan de juiste zorg op de juiste plaats’’, is de uitleg.

Medicijnen

Behalve foto’s en andere beelden van bijvoorbeeld een MRI wisselen de ziekenhuizen nu de ‘basisgegevensset zorg’ met elkaar uit, indien de patiënt hiervoor toestemming geeft en er een behandeling plaats vindt. Deze informatie gaat bijvoorbeeld over gebruik van medicijnen, allergieën, zwangerschap of huidaandoening.

Vooralsnog is het niet zo dat patiënten ook online via de website van één ziekenhuis hun hele elektronische patiëntendossier kunnen inkijken. Zij moeten hiervoor nog de websites van alle ziekenhuizen bezoeken waar ze zijn geweest.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (41%)
  • Schouwburgplein (20%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3593 stemmen