Volledig scherm
Het ontwerp van de Floating Office. © Gemeente Rotterdam

Zo gaat het drijvende kantoor in de Rijnhaven eruitzien

De Rotterdamse Rijnhaven krijgt een drijvend kantoor. Vanaf het najaar ligt de dobberende werkplek er vijf tot tien jaar. Het kantoorgebouw wordt gemaakt van hout en voorzien van vele duurzaamheidsmaatregelen. 

Het kantoorgebouw is van de Global Commission on Adaptation, een bedrijf dat zich bezighoudt met duurzaamheid. De GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. 

Het kantoor wordt zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Het wordt grotendeels gebouwd van hout en is demontabel, waardoor het circulair wordt. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de koolstofvoetafdruk aanzienlijk. De overhangende verdiepingen zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen stroomt veel daglicht het kantoor binnen. 

Het drijvende gebouw krijgt een restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad. Met  zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn en voor koeling wordt gebruikgemaakt van het water uit de Rijnhaven.

Werkgelegenheid

De komst van de GCA brengt directe werkgelegenheid met zich mee voor honderd medewerkers. Een groot deel hiervan is van internationale afkomst. De indirecte werkgelegenheid neemt toe doordat er allerlei symposia en bijeenkomsten georganiseerd worden. De GCA ontvangt zeer frequent (internationale) bezoekers.

Naar verwachting openen burgemeester Ahmed Aboutaleb en GCA-voorzitter Ban Ki-moon het kantoor in oktober. Dat gebeurt tijdens de internationale Summit on Adaptation, een klimaattop die in Nederland gehouden wordt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam