Minister Hugo de Jong was vanmiddag op bezoek in Sommelsdijk bij de hard getroffen woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh.
Volledig scherm
Minister Hugo de Jong was vanmiddag op bezoek in Sommelsdijk bij de hard getroffen woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Zo hard is zorgcomplex Sommelsdijk geraakt door uitbraak: zeven doden, 35 besmettingen

UpdateDe uitbraak van het coronavirus heeft woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk hard geraakt: er zijn zeven bewoners overleden en 35 zijn besmet geraakt. Dat blijkt uit cijfers die zorginstelling CuraMare net bekend heeft gemaakt.

Na het nieuws over de uitbraak verleden week bij woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh, wilde CuraMare geen nieuwe cijfers geven. Toen waren er drie bewoners overleden en dertien besmet. Dat aantal blijkt in een kleine week tijd dus hard te zijn gestegen, wat de ernst van de uitbraak aangeeft.

Vermoedelijk raakten meerdere bewoners op zondag 8 maart geïnfecteerd toen zij een dienst in de eigen Lukaskapel bezochten. Die dienst werd bezocht door bewoners, maar ook door anderen. Van deze kerkelijke gemeenschap zijn meerdere leden ziek of ernstig ziek

Bezoek minister

Minister Hugo de Jonge bracht vanmiddag een bezoek aan de zorglocatie om het personeel een hart onder de riem te steken. ,,Vreselijk hoeveel slachtoffer corona hier heeft gemaakt. Dat raakt bewoners, families en het personeel enorm’’ zegt hij na zijn bezoek op twitter. ,,Indrukwekkend hoe Curamare de uitbraak te lijf is gegaan. Dankzij die inzet is de situatie nu weer beheersbaar.’’ 

De Jonge hoorde dat sinds de quarantaine van het gebouw er nog maar één nieuwe patiënt bij is gekomen. De maatregelen die genomen zijn lijken dus de besmettingen en verspreiding te voorkomen. 

Burgemeester

,,De situatie is ernstig’’, zegt burgemeester Ada Grootenboer in een reactie. ,,Dit raakt ons allemaal diep en we leven enorm mee met alle inwoners en hun families. Mijn gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden. Ik wens hen veel kracht en sterkte in deze moeilijke tijd.’’ De burgemeester bedankt nadrukkelijk de zorgmedewerkers die met toewijding en veel liefde hun werk doen in deze moeilijke omstandigheden.

De uitbraak in Nieuw Rijsenburgh en de sluiting van Hospice Calando maakt, volgens Grootenboer, vooral ook duidelijk hoe belangrijk het is om alle maatregelen strikt te volgen maar ook blijven te volgen. ,,Dat geldt voor heel Nederland, maar zeker ook voor Goeree-Overflakkee. We blijven deze maatregelen als gemeente ook onder de aandacht brengen van onze inwoners. We zien gelukkig ook dat het overgrote deel van onze inwoners de maatregelen naleeft. Dat is ook nodig. Alleen samen kunnen we het coronavirus stoppen.’’

Nieuwe cijfers

Uit nieuwe cijfers blijkt dat in het Van Weel–Bethesda Ziekenhuis in Dirksland 37 coronapatiënten liggen. Die kunnen ook van buiten Goeree-Overflakkee komen. Op nog eens twee locaties van zorginstelling CuraMare, namelijk Ebbe en Vloed (3) en De Vliedberg (1), zijn vier bewoners besmet. Verder zijn zeven cliënten van de thuiszorg besmet geraakt.

Het aantal patiënten, bewoners en cliënten met corona is dus 83. Hoeveel personeelsleden besmet zijn, is onbekend.

Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk.
Volledig scherm
Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. © John de Pater

Kijkend naar de cijfers van het RIVM zijn 112 inwoners op Goeree-Overflakkee besmet geraakt met het coronavirus. De gemeente op de Zuid-Hollandse eilanden heeft relatief gezien de meeste bevestigde coronapatiënten van de hele Rotterdamse regio. Op de kaart van het RIVM kleurt de gemeente net zo rood als gemeenten in het zwaar getroffen Brabant. 

Hospice gesloten

Hoe groot de problemen zijn, wordt ook duidelijk door de tijdelijke sluiting van Hospice Calando in Dirksland, ook gemeente Goeree-Overflakkee. Op een klein aantal na, zijn alle verpleegkundigen ziek thuis. ,,Hierdoor is er een groot capaciteitstekort ontstaan en kan de continuïteit van zorg niet langer worden gewaarborgd’', stelt het hospice op Facebook. Sinds verleden week gold er al een opnamestop. Vandaag is besloten tot de tijdelijke sluiting, tot er weer voldoende handen zijn om nieuwe patiënten op te nemen.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

Kaart van Goeree-Overflakkee met besmettingen bij de locaties van CuraMare.
Volledig scherm
Kaart van Goeree-Overflakkee met besmettingen bij de locaties van CuraMare. © Curamare

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam