Volledig scherm
© AD

Zo'n twintig mensen opgepakt: pro- en anti-Pegida

UpdateAnti-Islambeweging Pegida demonstreerde zondag in Rotterdam. De demonstranten verzamelden zich bij Rotterdam Centraal en werden met bussen richting de plek van de demonstratie gereden. Er zijn in totaal twintig aanhoudingen verricht, aldus de politie. ,,De demonstratie is goed verlopen. Geen enkele arrestatie aan onze kant, wel bij de tegenstanders'', zei Pegida-voorman Edwin Wagensveld na afloop van de bijeenkomst.

Volledig scherm
Meerdere tegendemonstranten opgepakt omdat ze geen demo hadden aangekondigd. © AD

De politie in Rotterdam was zondag massaal op straat om de betoging van Pegida in goede banen te leiden. Bij het centraal station stonden agenten en ME'ers om arriverende anti-islambetogers, maar ook hun tegenstanders in de gaten te houden.

Bij Pegida reageerden ze eerder deze week woedend op de gemeente Rotterdam, die de protestmars en demonstratie op het Pim Fortuynplein in het centrum heeft verboden. De rechts-radicalen mogen alleen op het Willemsplein protesteren, aan de voet van de Erasmusbrug.

Pegida kondigde aan zich hier niet bij neer te leggen. ,,We verzamelen op het Stationsplein. De rest hoort men daar. We gaan gemeente en politie niet wijzer maken dan nodig,'' klonk het strijdvaardig. ,,De gemeente zal zien welke richting wij oplopen.''

Over en uit
Eerder zei burgemeester Ahmed Aboutaleb tegen de Rotterdamse gemeenteraad dat het 'over en uit' is als de demonstranten zich op het plein bij Rotterdam Centraal verzamelen. De politie zou dan opdracht krijgen direct op te treden.

Een protestmars tegen onder meer het asielbeleid en voor het behoud van Zwarte Piet mag niet, omdat dit een gevaar zou opleveren voor de openbare orde. Onder meer de Anti Fascistische Actie heeft opgeroepen tot verzet. Eerder in Utrecht kwam het al tot schermutselingen met arrestaties.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam