Zo stampte het Erasmus MC in zeven dagen een tijdelijke verpleegafdeling uit de grond

videoIn zeven dagen tijd heeft het Erasmus MC vanwege de coronacrisis een hele nieuwe verpleegafdeling uit de grond gestampt. In totaal 78 bedden wachten in een gesloten oud deel van het ziekenhuis op ‘gewone’ patiënten, die op hun beurt ruimte zullen maken voor coronapatiënten in de nieuwbouw.

Jan van Velzen (links) was met Frans de Vree en vele andere mensen druk om de tijdelijke verpleegafdeling op te bouwen.
Volledig scherm
Jan van Velzen (links) was met Frans de Vree en vele andere mensen druk om de tijdelijke verpleegafdeling op te bouwen. © Sanne Donders

In niets verschillen de kamers met één, drie of vier bedden van de kamers in een gewoon ziekenhuis. Toch is het nog maar een paar dagen geleden dat in deze kamer niets aan een ziekenhuis deed denken. Maar door de coronacrisis besefte het Erasmus MC dat er actie nodig was. Het Erasmus is daarin niet alleen. Het Ikazia en Franciscus Gasthuis & Vlietland zetten portakabins en tenten neer om de toestroom van coronapatiënten naar de spoedeisende hulp te stroomlijnen en meer ruimte te hebben in het ziekenhuis. 

Ook het Erasmus MC koos voor meer bedden om meer patiënten te kunnen helpen. Het oog viel direct op het AD-gebouw, zoals het eind verleden jaar ook in de oefening Hollandse Griep als optie naar voren was gekomen. ,,Toen zei ik nog dat de verpleegafdeling in twee dagen klaar zou zijn. Het bleken er zeven te zijn’’, zegt Jan van Velzen, manager vastgoedbeheer. Het idee is nu om patiënten van andere afdelingen hierheen te verhuizen, zodat één verdieping vrijkomt voor coronapatiënten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Vraag jij compensatie aan voor je seizoenskaart?

Vraag jij compensatie aan voor je seizoenskaart?

  • Nee, ik steun mijn club in deze moeilijke tijd (59%)
  • Ja, want ik heb de wedstrijden niet kunnen zien (19%)
  • Ik twijfel, want heb het geld zelf ook hard nodig (23%)
2775 stemmen