Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwe slaapverblijven bieden meer privacy. De bezittingen van Melvin passen in één koffer. © Arie Kievit

Zo ziet de nieuwe nachtopvang eruit: geen slaapzalen, maar slaapkamers. ‘Maar het moet niet te comfortabel worden’

Geen grote slaapzalen meer met stapelbedden dicht op elkaar, maar kleinere kamers waarin iedereen ‘beneden’ slaapt. De nieuwste nachtopvang van Rotterdam moet rust en privacy bieden, zodat daklozen sneller op de been zijn. Vandaag was de officiële opening.

Het is ochtendspits in de nieuwe nachtopvang van het Leger des Heils aan de Bredestraat in het Rotterdamse centrum. In het oude kantoor van het Parkeerbedrijf rent een jonge man met zijn rugzak de trap af. Een ander steekt even zijn hoofd om de deur van de eetzaal. Ook hij gaat er snel vandoor, zo meldt hij. Ze zijn op weg naar hun werk. Fris gedoucht.

Anderen rekken het ontbijt zo lang mogelijk. Ze roken nog een sigaretje in het kleine rookhok. Scrollen op hun telefoon. De dag strekt zich voor hen uit, zonder doel, zonder richting. Ook voor hen is de sluitingstijd van de nachtopvang onverbiddelijk: rond 08.00 uur ’s morgens gaat de voordeur op slot. Uitslapen, dat is er niet bij.

Nee, het is geen hotel, lacht Xander. ,,Het moet ook niet te comfortabel worden’’, zegt hij. ,,Dit is niet je eigen huis hè, maar de nachtopvang. Je moet hier weer weg willen, en daarvoor je best willen doen.’’ En dat doet hij. Hij werkt de uren dat hij werken kan. In de avond, in de nacht. Daarom wordt voor hem soms een uitzondering gemaakt. Als hij in de nacht gewerkt heeft, mag hij langer blijven liggen. Een van de voordelen van de nachtopvang-nieuwe-stijl, die meer kan inspelen op wat de dak- en thuisloze nodig heeft.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam