Volledig scherm
Kustwacht. © ANP

Zoektocht naar vijf opvarenden op Noordzee afgesloten: geen vermissing gemeld

UpdateDe kustwacht is donderdagavond urenlang op de Noordzee bij Ouddorp zoek geweest naar een gezonken zeiljacht. Mogelijk ging het om een valse melding. Het kustwachtvliegtuig heeft vandaag bij daglicht opnieuw het gebied bij Ouddorp afgezocht. Er is geen spoor van een gezonken jacht gevonden. Er is evenmin melding gedaan van een vermissing, meldt de Kustwacht Nederland. Daarmee heeft de kustwacht de zoekactie nu afgesloten.

Om ongeveer 18.30 uur kwam er een melding van een zinkend schip ter hoogte van Ouddorp (ZH). Er zouden vijf mensen aan boord zijn. 

Rond 22.30 uur werd de zoektocht afgebroken. ,,De eenheden hebben het hele gebied afgezocht en er zijn geen wrakstukken, brandstof of personen aangetroffen, dus geen enkel aanknopingspunt dat er werkelijk een jacht gezonken is’’, aldus de kustwacht. ,,Verder zijn er ook geen vermissingen gemeld. De eenheden keren daarom terug naar hun station.’’

Na de telefonische melding om 18.30 uur werd de verbinding verbroken en lukte het niet om verbinding met het zeiljacht te krijgen. Het zoekgebied werd later op de avond uitgebreid omdat de positie een gegiste positie was en er geen contact meer was met het schip. Twee helikopters, vissersschepen en meerdere reddingsboten zochten urenlang naar het zeilschip. Een woordvoerder van de KNRM laat weten dat de opvarenden zo’n 400 meter uit de kust in de problemen zouden zijn gekomen. 

De kustwacht krijgt wel vaker valse meldingen. ,,Dat is vervelend, maar helaas kunnen we niet achterhalen wie de melding heeft gedaan.” Meerdere KNRM-reddingboten, twee helikopters van de Kustwacht en de politie, een KNRM-kusthulpverleningsvoertuig en het Kustwachtvliegtuig werden daarbij ingezet. Twee vissersvaartuigen en een koopvaarder boden eveneens hun hulp aan. Ook de brandweer ging zoeken met behulp van een drone.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam