Volledig scherm
De Zomerkoningin in 2014. © Frank de Roo

Zomercarnaval op lijst cultureel erfgoed

Het Zomercarnaval in Rotterdam wordt als honderdste traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst.

Volledig scherm
Veel van de deelnemers aan het Zomercarnaval worden al op jonge leeftijd meegenomen. © Frank de Roo

De Amersfoortse Dyonna Benett (25) diende in september een verzoek in om het Rotterdamse Zomercarnaval op de nationale lijst immaterieel cultureel erfgoed krijgen. Het Zomercarnaval kreeg ze met de paplepel ingegoten. ,,De continuïteit van het evenement is beter gewaarborgd als het op de erfgoedlijst komt'', zei ze vorig jaar. Het Caribisch carnaval wordt sinds 1983 in Nederland gevierd.

Zomercarnaval is van groot belang voor de culturele identiteit en sociale cohesie, aldus het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Veel van de deelnemers aan het Zomercarnaval worden al op jonge leeftijd meegenomen. Jongeren leren van ouderen hoe ze hun eigen kostuums en wagens moeten maken en hun eigen groep kunnen opzetten. 

Het Zomercarnaval vindt komend weekend plaats, met als hoogtepunt de straatparade met circa 750.000 man publiek.

Andere evenementen op de erfgoedlijst zijn verschillende bloemencorso's, de Nijmeegse Vierdaagse, de Passiespelen in Tegelen en het midwinterhoornblazen in Overijssel en Gelderland.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4135 stemmen