Volledig scherm
Zomer bij de Kralingse Plas. © ANP

Zonnekijkdag bij Kralingse Plas met speciale telescopen

Dat je niet recht in de zon moet kijken, zelfs niet bij een zonsverduistering, is een alom bekende les. Toch is de zon zeker de moeite waard om te bestuderen, vindt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Daarom houdt de vereniging volgende week een landelijke Zonnekijkdag. Ook in Rotterdam kunnen liefhebbers onze favoriete vuurbal bewonderen.

De eerste editie van deze dag vindt plaats op zondag 7 juli. Met speciale telescopen die gemaakt zijn om naar de zon te kijken, kunnen geïnteresseerden verspreid over het hele land de vlekken op het zonoppervlak zien. De telescopen worden geleverd door sterrenwachten, sterrenkundige verenigingen en particulieren.

In Rotterdam komen in ieder geval twee kijkers bij de Kralingse Plas te staan, vertelt André Legerstee van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Euroster in Rotterdam. De landelijke vereniging heeft het idee van de dag verspreid en dat wordt door de verschillende verenigingen lokaal opgepakt, zo legt hij uit.

Uitstulpingen op de zon

Met de kijkers kun je op de Zonnekijkdag wél veilig naar de zon kijken. Zelfs wanneer het bewolkt is. Doordat de kijkers ver kunnen inzoomen en de zon natuurlijk behoorlijk fel is kun je altijd veel zien. Dus ook bij bewolking gaat de dag door, maar dan wel met een aangepast programma.

Wat bezoekers aan de Kralingse Plas kunnen zien als ze op de Zonnekijkdag naar de zon kijken? ,,In ieder geval zonnevlekken”, zegt Legerstee. ,,Een beetje afhankelijk van de zonneactiviteit ook protuberansen.” Dat zijn grillige uitstulpingen op de zon, slierten van vele tienduizenden kilometers hoog, die als het ware de zon uitgeslingerd worden. 

Andere locaties waar de telescopen worden geplaatst zijn museum Sonnenborgh in Utrecht en sterrenwachten in Hellendoorn en Oudenbosch. Uiteraard kunnen bezoekers ter plekke meer te weten komen over de zon en het sterrenstelsel.

Volledig scherm
Protuberans, vastgelegd tijdens Skylab missie in 1973 © NASA

In Rotterdam staan de telescopen met zonnefilters tussen 13.00 en 16.00 uur opgesteld, aan het begin van de Kralingse Plaslaan - net na de Kralingseweg.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam