Volledig scherm
© Sanne Donders

Zorgen om privacy bij rijden in milieuzone

Automobilisten die volgend jaar de Rotterdamse milieuzone in rijden, moeten vooraf met borden worden gewaarschuwd dat hun kenteken wordt geregistreerd. Als dit niet gebeurt, is de milieuzone 'onrechtmatig', stelt de stichting Privacy First. De organisatie maakt zich ook zorgen over misbruik van de kentekengegevens van duizenden automobilisten.

Quote

Van alle gemeenten in Nederland, schendt Rotterdam het meest de privacy

Vincent Böhre

,,De geschiedenis leert dat dit soort systemen altijd eerst voor een of twee doeleinden worden opgezet, om vervolgens jaren later voor allerlei andere doelen te worden gebruikt en misbruikt,'' zegt Vincent Böhre van de privacystichting. Zo zou de kentekeninformatie kunnen worden gedeeld met justitie of de fiscus.

Een groot deel van Rotterdam wordt 1 januari gesloten voor vervuilende voertuigen. De gemeente hoopt zo de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Om de maatregel te kunnen controleren, komen er boven de grote wegen in Rotterdam camera's die kentekens van passerende auto's registreren. Medewerkers van Stadsbeheer registreren daarnaast met scanauto's de kentekens van voertuigen in de stad.

Waarschuwing
Volgens Böhre dient er altijd sprake te zijn van een waarschuwing bij cameratoezicht. ,,Anders mag de milieuzone niet worden ingevoerd,'' zegt hij. ,,De gemeente zal duidelijk moeten maken wat er met die gegevens gebeurt.'' Wat dat betreft heeft de stichting weinig vertrouwen in Rotterdam. ,,Van alle gemeenten in Nederland is Rotterdam de meest privacyschendende.'' 

De gemeente zegt zich 'zeer bewust te zijn van de gevoeligheid van het verwerken van persoonsgegevens'. ,,Daarom zijn wij bezig met het aanvullen van de bestaande privacyprotocollen en CBP-meldingen van de handhaving en monitoring 's-Gravendijkwal en Maasvlakte, zodat deze ook voor de uitgebreide milieuzone gelden,'' vertelt een woordvoerder. 

De melding aan College Bescherming Persoonsgegevens wordt volgens haar nu voorbereid. Hierin wordt opgenomen dat de gegevens uitsluitend worden gebruikt voor naleving en monitoring. Onder de borden komt onder meer een bord met het pictogram 'camera' . Die worden volgende maand geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
9048 stemmen