Volledig scherm
Wethouder Joost Eerdmans - geflankeerd door Maarten de Mooy en Tara Steger - op het Ambachtsplein. © Frank de Roo

Zorgenkind Ambachtsplein knapt al aardig op

Het Ambachtsplein in Rotterdam-Zevenkamp is nog altijd een zorgenkindje, geven betrokken partijen toe. Maar er is ook zicht op beterschap, vullen ze aan. Dat komt onder meer door de nieuwe winkeleigenaar en de gisteren geopende wijkpost.

Quote

Vannacht waren hangjonge­ren aan het blowen, is dat overlast of niet?

Rob Bosmans

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, liet oud-voetballer Johan Cruijff ooit in een filosofische bui weten. Omdat er in het winkelcentrum Ambachtsplein in Rotterdam-Zevenkamp leegstand was, kon uitgerekend daar – vlak bij metrostation Ambachtsland – een nieuwe wijkpost worden geopend. Dat moet ook het begin zijn van de aanpak van de overlast in het gebied.

De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (onder meer veiligheid en buitenruimte, Leefbaar Rotterdam) kwam gisteren naar het veelbesproken plein om de nieuwe spot van de Alliantie Ambachtsplein officieel te openen. Eerdmans is ook de trekker van het miljoenenplan Rotterdam-Oost, waarmee moet worden voorkomen dat het oostelijk stadsdeel afglijdt, en in de situatie zoals op Rotterdam-Zuid terechtkomt.

,,Het Ambachtsplein is een zorgenkindje, maar daar werken we hard aan’’, aldus de Leefbaar-bestuurder. Hij ziet volop uitdagingen, zoals de aanpak van de overlast van hangjongeren en de leegstand van winkelpanden.

,,Daarom openen we deze post waar iedereen kan inlopen’’, vulde Eerdmans aan. ,,Er is plek voor de programmaleider Rotterdam-Oost, de politie en de handhaving, maar ook voor winkeliers en de bewoners. Iedereen moet hier zijn zegje kunnen doen.’’

Beeldvorming

Quote

Ik heb het al eerder geopperd: begin op zaterdag een weekmarkt

Benvedio van Schaik

Volgens Rob Bosmans, als hoogste ambtenaar betrokken bij het programma Oost (waarvoor de gemeenteraad eerder al 10 miljoen euro uittrok), is het Ambachtsplein nog steeds een zorgenkindje. ,,Maar het is niet ziek en het gaat steeds beter.’’

Veel hangt in zijn ogen ook samen met beeldvorming. ,,Gaat het goed of slecht? Vannacht waren hier hangjongeren aan het blowen. Is dat overlast of maken de bewoners zich ten onrechte druk? Het punt is dat we er met zijn allen achter gaan staan.’’

De plannenmakers verwachten daarbij veel van Orange Capital Partners, de nieuwe eigenaar van de winkels op het plein. De Amsterdamse belegger heeft het vastgoed per 21 april overgenomen van branchegenoot NSI, dat zich nauwelijks druk maakte om het bezit in Zevenkamp.

Maarten de Mooy gaat namens Orange Capital – samen met collega Tara Steger – het winkelgebied onder handen nemen. ,,Allereerst maken we een plan. Ik vind het goed om te zien dat er nog veel te verbeteren is. Dat is nu onze uitdaging. Verder denk ik dat het beter is om eerder 20 dan 30 zaken te hebben.’’ Concrete dingen had De Mooy nog niet te melden. Wel verwees hij naar het Capelse winkelcentrum De Scholver waar zijn concern ook actief is. ,,Daar zien we al verbetering. We hopen dat dat ook hier gaat gebeuren.’’

Wethouder Eerdmans denkt dat de wijkpost een rol kan spelen in het opkalefateren van het winkelgebied. Hij gelooft in verbetering, maar stelde vast dat nog altijd de inzet van camera’s en mosquito’s nodig is. Door de wijkpost kan de politie vaker op het plein zijn, ook is er meer toezicht mogelijk. De politie heeft vier wijkagenten in Zevenkamp, waar pas nog het politiebureau is gesloten.

Raadslid Benvendio van Schaik – ook Leefbaar – heeft wel een idee hoe het Ambachtsplein levendiger kan worden. ,,Ik heb het al eerder geopperd: begin op zaterdag een weekmarkt. Al zijn het maar 20 kramen. Er is hier in de wijde omgeving op zaterdag geen markt.’’ Dit moet vanuit de eigenaar en de winkeliers komen. De gemeenteraad heeft net ingestemd met een verzelfstandiging van de markten.

Alexander Bloeit

Hij gelooft dat er kansen liggen in Zevenkamp. ,,Vandaag is hier het evenement Alexander Bloeit, dan lopen er drieduizend mensen op het plein. Ook als er een braderie is, is het druk. Er moet gewoon wat gebeuren.’’

Ook programmaleider Bosmans is ingenomen met de extra aandacht voor het Ambachtsplein. ,,Als je naar de recente data kijkt, valt het allemaal best mee. Het is echt vaak imago en beeldvorming. Bij het Ambachtsplein denk je aan overlast en bij Nesselande aan strandrellen. Terwijl dat al jaren terug is geweest.’’ 

‘Elke dinsdag en donderdag open'

De gisteren geopende ‘wijkpost’ op het Ambachtsplein in Rotterdam is twee dagen in de week open. De stek naast de toegang tot metrostation Ambachtsland zal op dinsdag en donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur open zijn voor het publiek. 

Programmaleider Rob Bosmans zal er die dagen zijn intrek nemen. Ook de medewerkers van de politie en handhaving krijgen onderdak in het leeggekomen gebouw. Voor de politie is het pand een uitkomst, agenten hoeven niet meer naar bureau Slotlaan in Capelle. 

Betrokkenen erkennen dat de post vaker open zou moeten zijn. ,,We zorgen dat er een sleutel is, anderen kunnen er dan ook in’’, aldus Bosmans.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam