Volledig scherm
Wethouder Hugo de Jonge (zorg, CDA) volgt zijn eigen koers en niet die van minister Edith Schippers. © anp

Zorgtop riskeert straf met hoge salarissen

De grootste veelverdieners in de Rotterdamse zorg moeten dit jaar nog tienduizenden euro's inleveren willen ze 'straf' van de gemeente voorkomen. Meerdere bestuurders kregen in 2014 meer salaris dan een minister.

De gemeente Rotterdam is de topinkomens in de zorg zat. Als dit jaar het salaris van een bestuurder van een zorgaanbieder boven de 178.000 euro komt - het salaris van een minister - voelt de instelling dat vanaf volgend jaar. De gemeente zal de zorgclubs met veelverdieners volgend jaar korten op het geld dat ze krijgen.

Dat de 'oude' veelverdieners in de wet enkele jaren krijgen om stap voor stap salaris in te leveren, maakt de gemeente niet uit. ,,In Rotterdam houden we hiermee geen rekening,'' stelt een woordvoerder van wethouder Hugo de Jonge (zorg, CDA).

Om de zorgclubs onder druk te zetten zullen de salarissen van de bestuurders ook op de website van de gemeente terechtkomen. Dit op verzoek van Leefbaar Rotterdam, dat wil dat Rotterdammers de topsalarissen kunnen laten meewegen als ze een zorgaanbieder kiezen.

Overgangsjaar
De zorginstellingen zijn niet onder de indruk. Aafje nam verleden jaar twee nieuwe bestuurders aan, die beiden niet de volle 12 maanden werkten. Na het omrekenen van hun inkomsten naar een jaarsalaris blijkt dat ze ruim boven de 178.000 euro verdienen. Aafje stelt dat deze salarissen binnen de wet vallen. Ook bij Careyn verdiende een nieuwe bestuurder meer dan 2 ton.

Een topman van Laurens kwam in 2014 uit op ruim 207.000 euro. ,,Hiermee valt zijn salaris ruim beneden de norm,'' verwijst de Rotterdamse instelling naar de grens in 2014 van 230.000 euro. Laurens wijst erop dat minister Edith Schippers voor een overgangsjaar heeft gekozen, waardoor pas vanaf volgend jaar de nieuwe norm van 178.000 euro geldt. Bovendien was al eerder vastgesteld dat bestuurders enkele jaren de tijd krijgen om salaris in te leveren.

Of de gemeente daadwerkelijk geld kan inhouden, is de vraag. Eerder dit jaar stelde de wethouder dat de regels in de contracten met de zorgaanbieders 'binnen de bestaande regelgeving passen'. Maar er liggen nog geen uitspraken van de rechter, die dit bevestigen.

Lees meer in het AD Rotterdams Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam