Zwarte Piet sterft uit in Rotterdam

VideoRotterdam neemt in de komende jaren vrijwel afscheid van Zwarte Piet. Dit jaar heeft de helft van de hulpploeg van Sinterklaas roetvegen en dat groeit in twee jaar door tot 90 procent. De organisatoren van de Sinterklaasintocht hebben afgesproken dat iedere verwijzing naar het woord 'zwart' en naar andere stereotypen op termijn worden geschrapt.

Dat is een besluit van het Sint Nicolaas Intocht Comité, na overleg met de afro-gemeenschap in Rotterdam.

De klassieke Zwarte Piet is al lang verdwenen uit Rotterdam. De gouden oorringen en dikke, rode lippen blijven sinds jaren achterwege. Twee jaar geleden kwamen hier voor het eerst een paar roetveegpieten aan wal. De organisatie – gevormd door leden van het Rotterdamsch Studenten Corps – hield echter grotendeels vast aan zwarte piet.

Roetvegen

Dat is vanaf dit jaar anders. Ruim de helft van de pieten zal aankomende zaterdag voorzien zijn van roetvegen. De hulpjes van Sinterklaas dragen verschillende pruiken, of geen pruik. Volgend jaar is 75 procent van zijn pakjesploeg een ‘schoorsteenpiet’ en het jaar erna 90 procent. ,,Op deze manier kan iedereen rustig wennen aan deze nieuwe manier”, aldus Laurence Bixner van het intochtcomité.

Tevreden

Het comité denkt zo de meeste groepen in de stad tevreden te houden. ,,Er zullen altijd mensen ontevreden blijven maar de meeste pijn is hiermee weg. Dat is voor ons ook belangrijk want wij willen een kinderfeest voor de héle stad organiseren.”

Quote

Er zullen altijd mensen ontevreden blijven maar de meeste pijn is hiermee weg

Laurence Bixner

De gemeente heeft in Rotterdam geen rol bij het uiterlijk van de pieten bij de stadsintocht. Maar het was wel burgemeester Ahmed Aboutaleb die het intochtcomité verzocht om in gesprek te gaan met mensen die zich erg druk maakten over de kleur van piet. Bixner: ,,Die uitnodiging namen wij graag aan, want zoals het vorige keer ging, wilden wij koste wat het kost voorkomen.”

Demonstranten

Vorig jaar werden in Rotterdam 198 demonstranten tegen Zwarte Piet opgepakt omdat zij het demonstratieverbod en noodbevel van de burgemeester overtraden. Hij had aanwijzingen dat mensen uit waren op rellen en had te weinig agenten tot zijn beschikking om een grote demonstratie in goede banen te leiden. Het politiekorps was grotendeels nodig bij de Nationale intocht in Maassluis.

Volgens Bixner van het intochtcomité zijn er onlangs ‘intensieve en goede gesprekken’ gevoerd met Platform Rutu, dat verschillende afro-gemeenschappen in de stad vertegenwoordigt. Vandaag is een overeenkomst ondertekend die beide kampen in de samenleving tegemoet komt. Zo zijn de pieten niet langer volledig geschminkt, onhandig of dom en spreken ze niet langer met een karikaturaal accent.

Afscheid

Voor een groepje die hard-liefhebbers dat geen afscheid wil nemen van zwarte piet, blijven er altijd enkele donker geschminkte hulpjes bij de sintintocht betrokken. ,,En ook bij de roetveegpieten zal voldoende schmink gebruikt worden om ervoor te zorgen dat kinderen niemand herkennen”, aldus Bixner. 

Volledig scherm
Deze roetveegpiet dient als voorbeeld voor de intocht in Rotterdam. © anp

Poll

Zwarte piet verdwijnt bijna. Goed idee?

  • Nee, waardeloos! Zwarte piet moet zwart blijven (83%)
  • Ja logisch. We moeten rekening houden met de gevoelens in de samenleving (17%)
17972 stemmen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7963 stemmen