Kindermiddag in de Zweedse Kerk.
Volledig scherm
Kindermiddag in de Zweedse Kerk. © Jan de Groen

Zweedse Kerk zet pand in Scheepvaartkwartier te koop

De Zweedse Kerk zet haar vestiging in Rotterdam, de zeemanskerk aan de Parklaan in het Scheepvaartkwartier, te koop. Het pand is veel te groot geworden voor de kerkgemeenschap.

,,Het aantal zeemannen dat ons bezocht is door de tijd heen sterk afgenomen. Puur omdat schepen tegenwoordig maar vijf of zes uur in de haven liggen en dan weer vertrekken’’, noemt voorzitter Anders Rengefors van de kerkenraad als een belangrijke reden voor deze stap. ,,De tijden zijn veranderd.’’

Tegenwoordig moet deze protestants-Lutherse kerk het hebben van Zweedse expats, Zweden met een Nederlandse partner en, aldus Rengefors, mensen die Zweeds spreken. Sinds de tweede helft van de jaren ’40 is de Zweedse Kerk met een vestiging in Rotterdam te vinden. 

Enorme tuin

Het statige pand, een gemeentelijk monument, heeft ook een enorme tuin met daarin een zwembad en een sauna. ,,We zijn ten slotte wel Scandinaviërs. Dan is een sauna een must’’, grapt de kerkenraad-voorzitter. Nu is die tuin door de jaren heen een flinke belasting geworden voor het personeel van wat dus tot voor enkele jaren terug nog de Zweedse Zeemanskerk werd genoemd. Inmiddels opereren ze onder de naam Zweedse Kerk Rotterdam.

Lees verder onder de foto. 

Het pand van de Zweedse Kerk in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier.
Volledig scherm
Het pand van de Zweedse Kerk in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. © Jan de Groen

Liepen er tien jaar terug nog acht medewerkers rond in zeemanskerk, tegenwoordig houden ze de boel draaiende met een pastor en een assistent. Zij wonen ook in het pand aan de Parklaan. Twee andere appartementen in het kerkgebouw worden verhuurd. ,,De pastor en de medewerker zijn te veel  tijd kwijt aan huisbaas en tuinman zijn.’’

Quote

De pastor en de medewerker zijn te veel tijd kwijt aan huisbaas en tuinman zijn

voorzitter Anders Rengefors van de kerkenraad

Wie de verkoopmakelaar wordt is nog onbekend. Rengefors verwacht dat dit op zijn vroegst eind deze week helder wordt. Hoeveel de kerk moet opbrengen, zegt hij niet. De taxatie moet nog worden uitgevoerd.

Na de verkoop hopen de Zweden de eerste verdieping terug te kunnen huren. Hier bevinden zich de kerk en de sociale ruimten van de gemeenschap. ,,Het zal een onderhandelingsvraag zijn. Als het onmogelijk blijkt, kan het zijn dat de Zweedse Kerk naar Amsterdam of Den Haag uitwijkt. Daar wonen ook veel Zweden.’’

Kerstmarkt

De populaire kerstmarkt van de Zweedse Kerk gaat volgens Rengefors dit jaar sowieso door. ,,We doen het zelfs twee weekeinden in plaats van één.’’ Het betreft het weekeinde van 17 en 18 november én van vrijdag 23 november tot en met zondag 25 november. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam