Volledig scherm
Zwemmers in de Kralingse Plas hoefden zich geen zorgen te maken, maar nu heeft de Omgevingsdienst toch weer een waarschuwing afgegeven. Het risico bestaat dat zwemmers een duik moeten bekopen met jeuk en bulten. © Marco De Swart

Zwemwater in Kralingse Bos opnieuw niet te vertrouwen

Het water in de Kralingse Plas in Rotterdam is opnieuw niet te vertrouwen. Zwemmers klagen over jeuk en bulten na een duik in de populaire plas. De Omgevingsdienst Midden-Holland heeft vandaag een waarschuwing afgegeven en een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de klachten. 

Bij een inventarisatie gisteren leek er juist niets aan de hand. Het water in de Kralingse Plas was weer als ‘goed’ aangemerkt, maar het gejuich daarover verstomt snel. Zwemmers blijken opnieuw klachten te hebben na een duik in de Kralingse Plas. 

Begin deze maand werd er al een keer zwemmersjeuk geconstateerd. Dat is een jeukende reactie op larven van een wormsoort die bij eenden voorkomt. Die larven kunnen de menselijke huid een klein stukje binnendringen. Dit veroorzaakt een allergische reactie: zwemmersjeuk. Zelfs als die jeuk snel wegtrekt, kan het een week later opnieuw beginnen. 

In de meeste andere plassen in en rond Rotterdam kan de komende dagen wel verkoeling worden gezocht. Voor plas Wevershoek aan de Noldijk in Ridderkerk-Rijsoord geldt wel een negatief zwemadvies. Daar is blauwalg geconstateerd. Zwemmers die wel het water ingaan, hebben een grote kans op huidirritatie en darmklachten. Datzelfde geldt voor de noordzijde van het Oostvoornse Meer op Voorne-Putten en bij het riviertje de Bernisse bij Abbenbroek.'

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8942 stemmen