Volledig scherm
© REUTERS

Meerderheid Canadezen wil niet betalen voor veiligheid prins Harry en Meghan Markle

Zo'n 77 procent van de Canadezen vindt dat de belastingbetaler in Canada niet hoeft op te draaien voor de veiligheid van de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle. Dat blijkt uit onderzoek van Nanos op verzoek van televisiezender CTV. Het echtpaar woont, sinds ze zich terug terugtrokken uit de koninklijke familie, in een buitenwijk van Victoria, in de provincie Brits-Columbia.

De Canadezen willen vooral niet betalen omdat Harry en Meghan niet in Canada zijn als vertegenwoordigers van de Britse koningin. Koningin Elisabeth II is het officiële staatshoofd van Canada. Er zijn nog geen officiële aankondigingen geweest over de beveiliging van het paar en de kosten die daarbij komen kijken. De autoriteiten hebben alleen laten weten dat het onderwerp besproken zal worden.

Privacy

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan twee derde van de ondervraagden gelooft dat de privacy van het echtpaar en hun zoon beter zal worden gerespecteerd door de Canadezen dan in Groot-Brittannië. Zo'n 71 procent denkt dat er in hun land minder media-aandacht zal zijn voor Harry en Meghan.

Het echtpaar dreigde eerder al juridische stappen te zetten nadat een fotograaf, die in de struiken verstopt zat op Vancouver Island, foto's had genomen toen de voormalige Amerikaanse actrice aan het wandelen was met haar 8 maanden oude zoon in een draagzak en met haar twee honden.

35 procent wil banden met Britse monarchie doorknippen

Verder blijkt uit het onderzoek dat 35 procent van de Canadese ondervraagden de banden met de Britse monarchie zou willen doorknippen. Nog geen 32 procent is onvoorwaardelijk voorstander van het behoud van de banden met de koninklijke familie en de status van de constitutionele monarchie in hun land. 

Voor de enquête werden 1.003 Canadezen bevraagd via de telefoon of online.