Senna overleefde aanslag Koninginnedag en ziet wens in vervulling gaan

Het weerzien, bijna tien jaar na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, is warm en ontroerend. Pieter van Vollenhoven, echtgenoot van prinses Margriet, sluit de 18-jarige Senna Claassens liefdevol in de armen. ,,Wat fantastisch u weer te zien!’’

Pieter van Vollenhoven en Prinses Margriet  samen met de 18-jarige Senna Claassens die op 30 april 2009 tijdens Koninginnedag in Apeldoorn werd aangereden door de auto die het publiek in reed.
Volledig scherm
Pieter van Vollenhoven en Prinses Margriet samen met de 18-jarige Senna Claassens die op 30 april 2009 tijdens Koninginnedag in Apeldoorn werd aangereden door de auto die het publiek in reed. © Koen Verheijden

Senna was het kleine blonde meisje in de lichtblauwe bodywarmer dat door de Suzuki Swift van dader Karst Tates de lucht in werd geslingerd. Dat moment is vereeuwigd op een iconische foto.

Ontdaan stonden prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven destijds aan haar ziekenhuisbed. Senna was niet aanspreekbaar en had veel pijn. Het paar beloofde haar mee te nemen naar dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem, zodra ze hersteld was. Dat deden ze.

Nu is Senna een sterke, vrolijke, levendige meid. Voor het eerst vertelt ze over de dag die haar leven veranderde. Ze had nog één grote wens: een ontmoeting met prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Het paar dat zo begaan was met haar lot en haar trouw kerstkaarten stuurde.

Over Koninginnedag 2009 praten prinses Margriet en Van Vollenhoven niet meer. Maar exclusief voor deze krant, gaven ze ‘heel graag’ gehoor aan de wens van Senna. Op dezelfde plek als toen: in Burgers’ Zoo. ,,Ik wilde laten zien dat het goed met me gaat’’, zegt een dolgelukkige Senna.

Van Vollenhoven, glunderend: ,,Wat prachtig dat alles goed is gekomen. Werkelijk fan-tas-tisch dat ze zo uit de strijd tevoorschijn is gekomen.’’

Morgen in de bijlage Z van deze krant en op deze website een uitgebreid interview met Senna en de bijzondere ontmoeting met prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Senna Claassens werd op Koninginnedag in Apeldoorn aangereden door de auto die het publiek in reed.
Volledig scherm
Senna Claassens werd op Koninginnedag in Apeldoorn aangereden door de auto die het publiek in reed. © Privebeeld