Volledig scherm
© ANP

Ariëns en Kamminga winnen in grand prix op natuurijs

Marathonschaatser Crispijn Ariëns heeft in het Zweedse Luleå de vierde wedstrijd op natuurijs van de KPN Grand Prix gewonnen. Hij was na ruim 100 kilometer schaatsen onder barre omstandigheden de snelste van een kopgroep van vijf.

Tweede werd Jordy Harink en Frank Vreugdenhil kwam als derde over de streep. Daarmee stonden dezelfde schaatsers op het podium als bij de Alternatieve Elfstedentocht vorige maand, zij het dat toen Vreugdenhil de winnaar was. In de tussenstand gaat Ariëns ook ruim aan de leiding.

Bij de vrouwen won klassementsleidster Manon Kamminga de wedstrijd over 80 kilometer. Ze versloeg Merel Bosma, die tweede werd in de massasprint. De derde plek was voor Lisanne Buurman.

De KPN Grand Prix is een reeks van zes wedstrijden op natuurijs. Daarvan zijn er al drie verreden op de Weissensee in Oostenrijk. De resterende drie wedstrijden zijn deze week op het zee-ijs van de Botnische golf. Zaterdag en zondag volgen de vijfde en zesde wedstrijd. De mannen rijden zaterdag 50 kilometer en zondag 150 kilometer. De vrouwen rijden zaterdag 40 en sluiten zondag af met 100 kilometer.

  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”