Antoinette de Jong.
Volledig scherm
Antoinette de Jong. © ANP

De Jong grijpt net naast de winst op 3000 meter

Isabelle Weidemann heeft in Thialf de laatste 3000 meter in de wereldbeker gewonnen. De Canadese dook in de slotrit met 0,28 seconde onder de tijd van Antoinette de Jong. Martina Sáblíkova verzekerde zich van de eindoverwinning.

De 24-jarige Friezin mocht na de vierde rit met een tijd van 4.00,03 een kleine tien minuten hopen op haar vierde wereldbekerzege op deze afstand. In de laatste race dook Weidemann nog net onder de leidende tijd: 3.59,74.

De Russin Natalia Voronina eindigde als derde met een tijd van 4.01,33. De Tsjechische Martina Sablikova reed de vierde tijd (4.02,13). Daarmee stelde de wereldkampioene op deze afstand nog wel voor de veertiende keer de eindzege veilig in het gecombineerde wereldbekerklassement (3 en 5 kilometer).

De Jong klom in de eindstand naar de vijfde plaats, goed voor een geldbedrag van 4000 dollar (circa 3500 euro). Ze veroverde bij de vijfde wereldbeker vorige maand in Calgary ook al zilver op de 3000 meter. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte belandde zaterdag met een tijd van 4.02,20 op de vijfde plek. Ze pakte vorige maand bij de WK afstanden in Salt Lake City nog zilver. Esmee Visser, olympisch kampioene op de 5000 meter, besloot een wisselvallig seizoen met de achtste tijd (4.05,38).

Sterk einde van het seizoen

De Jong beleefde eveneens een winter van goede en slechte tijden op de lange baan. Bij de NK afstanden wist ze zich tot haar grote teleurstelling niet te plaatsen voor de individuele nummers op de WK afstanden. Een maand later nam de rijdster van Team Jumbo-Visma revanche met de Nederlandse titel allround. Daarna veroverde De Jong onder meer ook nog WK-zilver op de ploegachtervolging en brons bij de WK allround vorig weekeinde in Hamar.

,,Ik word steeds beter, het seizoen had wat mij betreft nog wel wat langer mogen duren. Ik sluit deze winter niettemin af met een goed gevoel. Ik weet dat ik het nog kan. Daardoor ga ik vol vertrouwen de zomertraining in”, zei De Jong, die zondag ook nog in actie komt op de 1500 meter.

Isabelle Weidemann.
Volledig scherm
Isabelle Weidemann. © ANP