Volledig scherm
Antoinette de Jong © ANP

De Jong wint 500 meter op EK allround, Wüst vierde

Antoinette de Jong is sterk begonnen aan het EK allround op de buitenbaan van Collalbo in Italië. De schaatsster van Jumbo-Visma won de 500 meter in een tijd van 39.19. Ireen Wüst werd vierde (39,72).

Met haar tijd bleef De Jong de Russische Elizaveta Kazelina zeven honderdsten voor. De Italiaanse Francesca Lollobrigida werd derde (39,56).

 Vijfvoudig kampioene Martina Sablikova uit Tsjechië moest genoegen nemen met de elfde plaats (40,95). Carlijn Achtereekte belandde met 40,91 op de tiende plek.

De Nederlandse schaatsers dragen rouwbanden in Collalbo uit respect voor oud-schaatsster Paulien van Deutekom, die vorige week op 37-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Voor het begin van de races werd ook even om stilte gevraagd ter nagedachtenis aan de wereldkampioene allround van 2008.

Wüst woonde afgelopen woensdag de uitvaart van Van Deutekom bij. Ze was de voorbije maanden nauw betrokken bij haar doodzieke hartsvriendin. Voor de vijfvoudig olympisch kampioene was afzeggen voor de EK in Italië echter geen optie.

,,Dat zou Paulien ook nooit hebben gedaan’', liet Wüst bij de NOS weten. ,,Die zou nooit hebben opgegeven van tevoren. Dus ik doe sowieso mee. Als eerbetoon aan Paulien. Maar er moet in mijn hoofd wel even een knop om.’'

De EK allround worden voor de derde keer in Collalbo gehouden. Wüst eindigde zowel in 2007 als in 2011 als tweede achter Sablikova.

De omstandigheden zijn vrijdag goed in het Italiaanse gedeelte van Zuid-Tirol, al staat er wel een flinke bries.

Later op de dag staat ook nog de 3000 meter op het programma.