Volledig scherm
Sanneke de Neeling op de 1000m in Kazachstan. © EPA

Eerste wereldbekermedaille voor De Neeling: ‘Heel vet dat het nu wel lukt’

Sanneke de Neeling heeft voor de eerste keer in haar loopbaan een wereldbekermedaille behaald op een individueel onderdeel. De 23-jarige schaatsster pakte in Nagano brons op de 1000 meter. Ze finishte in een tijd van 1.14,89.

De Japanse Miho Takagi was drieduizendste van een seconde sneller en behaalde zilver. De Amerikaanse Brittany Bowe veroverde goud met een baanrecord: 1.14,34. Voor de wereldkampioene op deze afstand was het haar derde wereldbekerzege op rij op de 1000 meter.

De Neeling, vorige week in Kazachstan nog tiende op de 1000 meter (1.16,31), kwam als enige Nederlandse in de A-groep in actie. Olympisch kampioene Jorien ter Mors sloeg de wereldbeker in Nagano over. Ook Ireen Wüst, Jutta Leerdam en Letitia de Jong kozen voor een ander traject richting de NK afstanden eind deze maand in Heerenveen.

Geen garantie

Volledig scherm
© EPA

De Neeling won op vrijdag al goud met de Nederlandse vrouwenploeg op de teamsprint. ,,Toen reed ik al een goede slotronde, dus ik wist dat het wel goed zat met mijn vorm", reageerde de schaatsster opgetogen bij de NOS. ,,Ik ging dus vol voor een medaille, maar dat gevoel heb ik wel vaker en dan lukt het niet. Maar nu dus wel en dat is echt heel vet. Na zes jaar heb ik eindelijk mijn eerste individuele wereldbekerplak te pakken. Hier heb ik heel lang voor getraind en heel erg mijn best voor gedaan.”

De Neeling besefte, ook gezien het uitgedunde deelnemersveld in Nagano, dat haar bronzen medaille geen garantie is voor een geslaagde winter. ,,Bij de NK afstanden eind deze maand begin ik gewoon weer op nul. Als ik daar niet bij de eerste drie eindig, is mijn seizoen voorbij. Maar deze derde plaats is voor mij wel een bevestiging dat ik momenteel goed en fit ben."