Volledig scherm
Mark Tuitert © Mark Tuitert. ANP

'Europese Commissie grijpt in en geeft Tuitert en Kerstholt gelijk'

De internationale schaatsbond ISU mag schaatsers niet verbieden deel te nemen aan wedstrijden die niet door die bond zelf of nationale bonden zijn georganiseerd. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op bronnen, komt er binnen enkele weken een definitief besluit van de Europese Commissie. De Nederlandse oud-schaatser Mark Tuitert en voormalig shorttracker Niels Kerstholt hadden 'Brussel' op het spoor gezet van dit 'machtsmisbruik'.

Beide schaatsers stapten in 2014 naar de Europese Commissie nadat de ISU had gedreigd schaatsers die wilden deelnemen aan de zogenoemde Icederby levenslang te schorsen. De wedstrijd, zowel voor schaatsers als shorttrackers, was een uit Zuid-Korea overgewaaid idee en zou in Dubai worden gehouden. Tuitert en Kerstholt konden er, net als andere deelnemers, goed geld verdienen, maar de ISU dreigde met levenslange schorsingen. Daarop besloten beide schaatsers de monopoliepositie van de bond aan te vechten.

Reuters speculeert dat de impact van het besluit groot kan zijn, met gevolgen ook voor andere sporten. De ISU zou gedwongen worden de regels te veranderen, terwijl er mogelijk ook een boete volgt.

Noch vanuit de Europese Commissie noch vanuit de internationale schaatsbond, waar de Nederlander Jan Dijkema voorzitter is, werd er gereageerd op het bericht. De ISU liet eerder weten dat een dergelijk besluit de olympische waarden die ten grondslag liggen aan sport zou vernietigen.