Femke Kok
Volledig scherm
Femke Kok © BSR Agency

Femke Kok wordt ploeggenote van Ireen Wüst bij Team Reggeborgh

Femke Koks jaren bij het gewest Fryslân zitten erop. Nederlands grootste sprinttalent uit Nij Beets gaat naar Team Reggeborgh, zo hebben diverse bronnen aan de Leeuwarder Courant laten weten.

Femke Kok, Jutta Leerdam en Letitia de Jong na de wereldtitel
Volledig scherm
Femke Kok, Jutta Leerdam en Letitia de Jong na de wereldtitel © EPA

De 19-jarige Kok wordt dus de ploeggenote van Ireen Wüst. De elfvoudig olympisch medaillewinnares besloot onlangs ook over te stappen naar de ploeg van coach Gerard van Velde. Ze tekende een contract tot en met de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.

Of Kok ook collega wordt van Jutta Leerdam is zeer de vraag. De geruchten dat de kersverse wereldkampioene op de 1000 meter met haar partner Koen Verweij Reggeborgh gaat verlaten, worden steeds sterker. Met Leerdam en Letitia de Jong werd Kok in februari in Salt Lake City nog wereldkampioen teamsprint.

In haar laatste jaar als juniore maakte Kok veel indruk, waardoor ze de afgelopen periode in de belangstelling stond van alle schaatsploegen. Ze verdedigde met succes haar wereldtitel allround en brak twee keer het wereldrecord junioren op de 500 meter. Op 11 januari tijdens het EK voor senioren in Heerenveen (37,66), op Valentijnsdag in Salt Lake City tijdens het WK afstanden voor senioren (37,45).

Femke Kok na de rit op de 500 meter op het WK afstanden schaatsen
Volledig scherm
Femke Kok na de rit op de 500 meter op het WK afstanden schaatsen © ANP

Behalve op de 500 meter kan Kok ook uit de voeten op de 1000 en 1500 meter. Pas in oktober wordt ze 20 jaar.

Direct na het seizoen nam Kok met haar management (House of Sports, dat ook de belangen behartigt van onder meer Wüst en Sven Kramer) uitgebreid de tijd om met geïnteresseerde partijen om de tafel te gaan zitten. Nog deze week zal Kok haar keuze voor Team Reggeborgh wereldkundig maken.