Volledig scherm
Ning op het podium na zijn winst op de 1500 meter zondag, geflankeerd door Patrick Roest en Kjeld Nuis. © AP

Groeibriljant Ning moet China aan olympisch goud helpen

In Nur-Sultan moesten Patrick Roest, Kjeld Nuis en Thomas Krol het hoofd buigen voor een twintigjarige, relatief onbekende Chinees. Ning Zhongyan is de groeibriljant van China, het land dat in aanloop naar de Winterspelen van 2022 in Peking volop investeert in het schaatsen.

Volledig scherm
Ning op weg naar zijn verrassende zege op de 1500 meter in Nur-Sultan. © EPA

Door Pim Bijl

Vorige maand werd hij 20 jaar. Ning Zhongyan, geboren in Mudanjiang, in het zuiden van China, op 250 kilometer van de Russische stad Vladivostok, is de man waarmee China wil scoren over tweeënhalf jaar in eigen land. Zijn talent viel vorig jaar al even op in Inzell, toen hij als junior zesde werd op de 1500 meter bij de WK afstanden. Dit weekeinde boekte hij zijn eerste zege in een wereldbekerwedstrijd.

Met een zeer sterke slotronde - langzamerhand begint het zijn wapenfeit te worden - versloeg hij in een rechtstreeks duel wereldrecordhouder Kjeld Nuis. Later kwamen ook Patrick Roest en wereldkampioen Thomas Krol niet aan zijn tijd, een baanrecord van 1.44,81. De zege voelt als een doorbraak voor de 1,78 meter lange Ning, die dit seizoen ook al eens tweede werd op de 1000 meter in Minsk.

Het geeft China hoop. Tijdens de Winterspelen in Pyeongchang eindigde het land als zestiende in het medailleklassement. Slechts één keer in de geschiedenis werd goud gewonnen op de langebaan: Hong Zhang op de 1000 meter bij de vrouwen in Sotsji. ,,Maar de komende Spelen moeten een succes worden”, zei Arie Koops vorig jaar al in een interview tegen deze krant. In Peking, in eigen land, wil men in 2022 schitteren.


Koops is een van de Nederlanders die door China is binnengehaald in de zucht naar kennis, vooruitgang en successen. Bob de Jong en Rutger Tijssen maken ook onderdeel uit van de coachstaf van het land. En onlangs, bij de wereldbeker voor junioren in Enschede, stond de Amerikaanse schaatsgrootheid Shani Davis plots langs de ijsbaan om talentvolle Chinezen te begeleiden. ISU-voorzitter Jan Dijkema heeft goede hoop dat de investeringen van China niet louter bedoeld zijn voor medailles op de Olympische Spelen over tweeënhalf jaar, maar ook voor blijvend succes in de toekomst moeten zorgen.

Bij de afgelopen Winterspelen in Pyeonchang pakte de sprinter Gao Tingyu al verrassend brons op de 500 meter. Hij is inmiddels 21 jaar, maar met de opmars van zijn nog één jaar jongere landgenoot Ning heeft het land een misschien nog wel groter toptalent op het ijs staan.

  1. Ter Mors zit na tegenslagen weer lekker in haar vel:  'Dat is mij heel wat waard’
    WK sprint

    Ter Mors zit na tegensla­gen weer lekker in haar vel: 'Dat is mij heel wat waard’

    Jorien ter Mors is ergens goed in waarin ze eigenlijk helemaal niet wil uitblinken: klimmen uit een (diep) dal. ,,Ja, wat dat betreft kun je me wel een ervaringsdeskundige noemen", zegt de drievoudig olympisch kampioene met de nodige zelfspot in Hamar, waar komend weekend de WK Allround & Sprint worden gehouden. ,,De laatste jaren heb ik dat helaas iets te veel moeten doen. Ik weet dus inmiddels wel hoe ik moet terugkomen na tegenslag."