Het bitterzoete zilver van Kok: ‘Eigenlijk heel gek dat ik favoriet was’
VIDEOFemke Kok kwam voor goud, maar moest genoegen nemen met zilver. Enerzijds een teleurstelling, tegelijkertijd zegt ze: ,,Ik ben pas twintig.”
Delen per e-mail
Door Lisette van der Geest
Twintig is ze pas. Femke Kok benadrukt het nog maar even, alsof ze vooral zichzelf wil overtuigen. Twintig en vicewereldkampioen. Sprintster met nog een schaatsleven voor zich. Goed voor Nederlandse historie - nooit eerder werd een vrouw tweede op een WK op de 500 meter. ,,Maar ja”, zegt Kok. ,,Ik kwam hier wel voor goud.” En die medaille ging naar de negen jaar oudere Russin Angelina Golikova.
Kok was de torenhoge favoriete in Thialf. Toen ze dit seizoen begon had ze nooit gedacht dat ze ‘al zo erg zou meedraaien’. Maar ‘meedraaien’ was een understatement voor wat volgde. De voorgaande schaatsweekeinden won ze vier keer op rij, alle wereldbekerwedstrijden. Ze benaderde in Thialf het baanrecord, evenals het Nederlands record, en met die gegevens was ze het bijna aan haar stand verplicht ook de mondiale titel te winnen. Maar ja, ze is pas twintig. Komt nog maar net kijken.
Het was wel even wennen om aan de start te staan als favoriet
,,Eigenlijk is het natuurlijk heel gek dat ik nu vandaag als favoriet aan de start stond”, zegt ze dan ook. Een jaar geleden debuteerde ze op dit toernooi, destijds was ze nog juniore en werd negende. ,,Dus het was wel even wennen om aan de start te staan als favoriet. Dat brengt natuurlijk ook druk met zich mee.”
Zenuwen uiten zich bij Kok in zware, trillende benen. Haar ademhaling gaat sneller dan normaal. Het hielp niet mee dat ze de tijden van de Russin een paar ritten voor de hare meekreeg. ,,Ik wist ook dat zij gebrand was, zij doet dit al jaren.” En Kok dacht, na het horen van de tijden: dat is wel een heel snelle opening. Zij wist ook dat de omstandigheden door de hoge luchtdruk dit weekeinde minder goed zijn dan de weken ervoor.
,,Dan sta je toch gestresst aan de start. Maar mijn opening was nog goed, alleen merk ik dan toch dat ik in het rondje tekortkwam. Ik raakte ze (haar schaatsslagen, red.) gewoon net niet lekker genoeg. Maar alsnog, als ik realistisch ben: ik had wel een heel stabiele rit.”
Het verschil met de Russin was veertien honderdsten van een seconde. 37,14 om 37,28. ,,Zij was gewoon de beste vandaag.” Na afloop haalde Kok haar schouders op. In een soort teleurstelling, maar ook met berusting. Haar trainer Gerard van Velde liet het daaropvolgende rondje al weten dat hij trots op haar was. ,,En dat ik nog heel jong ben, dus dat we een heel mooi doel hebben om aan te werken.”
Bij haar ploeg Reggeborgh is er een traditie: winnaars van prijzen mogen ’s avonds speechen ten overstaan van de rest van de groep. Ook winnaars van zilver. De strekking weet Kok, die inmiddels geoefend is in speechen, reeds uren daarvoor op de ijsbaan al te vertellen: ,,Dat ik voor de winst ging, dat dit helaas niet is gelukt, maar dat ik wel tevreden kan terugkijken. Dat dit echt mijn eerste WK is waar ik meedoe voor de prijzen. Ik heb nu mijn eerste individuele WK-medaille. Dat is mooi. Hopen dat ik de komende jaren een treetje hoger kan staan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TU Delft gaat vermeende meewind Thialf onderzoeken
De directie van Thialf heeft de TU Delft ingeschakeld om onderzoek te doen naar de vermeende meewind. In de loop van maart verwacht men al met conclusies naar buiten te komen. -
PREMIUM
Hoe kan Roest het tij keren? 'Het mooie is: die Van der Poel komt precies op tijd’
Ongeslagen, ongenaakbaar, behalve dan op de WK afstanden. Het blijkt een terugkerend fenomeen bij Patrick Roest (25). Hoe kan hij dat keren? ,,Het is misschien wel verstandig om je momenten meer uit te kiezen.’’ -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
PREMIUMWinnaar 'Hel van '63'
Jarige Reinier Paping (90) weet alles nog van barre tocht: ‘Verdomd, dacht ik, ze willen van me af’
Hij won één wedstrijd, de meest heroïsche uit de Nederlandse sportgeschiedenis. In de legendarische Elfstedentocht van 1963 werd de onbekende Reinier Paping, die vandaag 90 wordt, een held voor de eeuwigheid. ,,Van die tocht weet ik alles nog.’’ -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.
-
Henk Angenent
Laatste winnaar Elfstedentocht glijdt over de finish op Bonkevaart
Een Tocht der Tochten past niet in tijden van een pandemie, maar oud-winnaar Henk Angenent laat zich niet tegenhouden. Hij gleed vanavond rond 18.00 uur over de finish op de Bonkevaart. ,,Na de tocht van 1997 is dit altijd zijn grote wens geweest.” -
PREMIUM
Moeder volgt wereldkampioen Krol vanuit de camper: ‘Soms denk ik: joh, ga een beroep kiezen’
Als toekijken op de tribune niet kan, dan maar op het parkeerterrein van Thialf, dachten de moeder en stiefvader van Thomas Krol. Een reportage vanuit een camper, terwijl Krol wereldkampioen wordt. -
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik.