Ireen Wüst al emotioneel van ovatie vóór laatste race: ‘Op deze manier stoppen is droom die uitkomt’
VideoIreen Wüst heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen haar laatste race afgesloten met een vierde plaats. De 35-jarige Brabantse kwam in een vol Thialf op de 1500 meter tot 1.54,77. De zege ging naar de Japanse Miho Takagi in 1.53,32.
Het was de laatste wedstrijd voor de zesvoudig olympisch kampioene, de meest succesvolle Nederlandse schaatsster ooit. Onder luid applaus van het publiek in Thialf werd Wüst bij de start aangekondigd. Met nog meer applaus en een staande ovatie van het publiek reed ze na haar rit over het ijs. Later op de middag krijgt Wüst nog een officieel afscheid.
Bijna twee decennia lang bepaalden Ireen Wüst (35) en Sven Kramer (35) het schaatsen en de sportwinter. Op deze site zwaaiden een groot aantal Nederlandse sporticonen de twee alvast uit. Lees hun berichten hier.
,,Het is onwerkelijk. Het was niet mijn beste race, maar ik heb wel van elke seconde genoten”, vertelde Wüst achteraf voor de camera van NOS. ,,Ik had ingecalculeerd dat het publiek gek zou gaan doen, maar het inrijden was al een groot eerbetoon. Het is dat het dak er nog op zit, maar het had niet veel gescheeld. Ik was daar niet op voorbereid en moest al een soort van huilen en toen moest ik nog schaatsen. Daarom was het misschien niet mijn beste rit”, zei ze over haar laatste optreden in de schaatstempel in Heerenveen.
Wüst zei dat ze al had ingecalculeerd dat er veel applaus zou komen en was speciaal een rit eerder al het ijs opgegaan. ,,Daar waar ik reed, was het geluid”, merkte ze. ,,Ik probeerde nog een goede rit te rijden, maar dat lukte niet echt. Maar ik heb wel van elke seconde genoten. Normaal zit je in een tunnel en ben je gefocust, maar nu was ik gewoon aan het genieten. Toen de bel ging dacht ik: ‘oké, dit wordt mijn allerlaatste rondje.’ Ik ben ook maar een mens, en om het op deze manier af te sluiten is een droom die uitkomt. Hier zijn al mijn familie en vrienden, én het schaatspubliek. Het is alsof je het uitmaakt met je allergrootste liefde.”
Op de Spelen in Beijing klopte Wüst Takagi in de strijd om het goud, net zoals ze dat vier jaar eerder deed op de Spelen van Pyeongchang. In Heerenveen was de Japanse Wüst te snel af na een razendsnelle start. Die voorsprong hield Takagi de hele race vol. Ze won daarmee ook het klassement van de wereldbeker op de 1500 meter.
Bij de wereldbekerfinale in 2006 in Thialf won Wüst voor het eerst een wereldbekerrace over 1500 meter. Er volgden er nog 24 maar vooral werd ze vijf keer wereldkampioen op die afstand en won ze op vijf opeenvolgende Spelen een medaille op de schaatsmijl, waarvan drie keer goud.
Met het prolongeren van haar olympische titel op de 1500 meter in Beijing had Wüst haar schaatscarrière al van een gouden slot voorzien. In totaal veroverde ze dertien olympische medailles: zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons. Ook werd ze zeven keer wereldkampioen allround en vijf keer Europees kampioen allround.
Antoinette de Jong kwam in haar laatste 1500 meter van het seizoen tot 1.54,33 en werd daarmee tweede. De Noorse Ragne Wiklund eindigde als derde.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Irene Schouten wint voor zevende keer op rij NK marathon: ‘Ik had griep, dus had niet verwacht te starten’
Irene Schouten heeft voor de zevende keer op rij de Nederlandse titel marathonschaatsen op kunstijs veroverd. In de massasprint na honderd ronden op de Jaap Eden Baan in Amsterdam bleef de drievoudig olympisch kampioen van Team AH Zaanlander haar ploeggenote Marijke Groenewoud en Merel Bosma voor. -
Sjinkie Knegt niet geselecteerd voor EK shorttrack in Polen: ‘Geen uitleg gekregen’
Sjinkie Knegt is niet geselecteerd voor het EK shorttrack, eind volgende week in het Poolse Gdansk. De voormalige kopman van de ploeg wist zich niet op eigen kracht te kwalificeren en was afhankelijk van een aanwijsplek. Na het NK van afgelopen weekeinde uitte hij zijn onvrede over diverse zaken. -
Patrick Roest moet heel diep gaan voor tweede titel op EK allround: ‘Heb het mezelf onnodig moeilijk gemaakt’
Patrick Roest is in het Noorse Hamar voor de tweede keer Europees kampioen allround geworden. De 27-jarige schaatser uit Lekkerkerk hield na een spannende 10 kilometer de Noor Sander Eitrem achter zich en passeerde hem in het klassement. Roest won de 10.000 meter in 12.58,09, Eitrem werd derde in 13.04,24. -
Antoinette Rijpma-de Jong leidt na openingsdag NK allround, maar Marijke Groenewoud is niet ver weg door 3000 meter
Marijke Groenewoud heeft de 3000 meter bij het NK allround op haar naam geschreven. De 23-jarige schaatsster was de eerste ooit die op het Nederlands kampioenschap onder de vier minuten dook: 3:59.40. De leiding in het klassement is na twee afstanden in handen van Antoinette Rijpma-de Jong, die oppermachtig was op de 500 meter. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
Jonge Noor Sander Eitrem verrast op 5.000 meter en brengt spanning in EK allround terug
Het was een druk programma voor de schaatsers in Hamar vandaag. De sprinters rondden hun EK af, terwijl de allrounders er net aan waren begonnen. Jutta Leerdam heeft de Europese titel te pakken en ook Merijn Scheperkamp is kampioen. Volg de toernooien via onze livewidget hierboven. Bekijk hieronder de uitslagen en het complete programma. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerde Weij
J. Linckens
Joze Kooten Niekerk
Anoniem
Dick van Dijk