Jan Smeekens.
Volledig scherm
Jan Smeekens. © ANP

Jan Smeekens beëindigt loopbaan: ‘Mijn lichaam raakt op’

Jan Smeekens heeft besloten te stoppen. Dat liet de 33-jarige sprinter weten via zijn team Jumbo-Visma. Smeekens werd onder andere wereldkampioen en won een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Sotsji in 2014.

Jan Smeekens.
Volledig scherm
Jan Smeekens. © EPA

,,Ik merk dat mijn lichaam op raakt", zo lichtte hij toe. ,,Om eerlijk te zijn heb ik dit seizoen geen wedstrijd zonder pijn gereden.”

Smeekens maakte in Sotsji in 2014 deel uit van een van de meest bizarre momenten uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Hij dacht op de 500 meter goud te hebben gewonnen, maar bleek enkele tellen later toch op twaalf duizendste van een seconde te hebben verloren van Michel Mulder. In 2017 haalde Smeekens zijn revanche door in Gangneung in Zuid-Korea wereldkampioen te worden op de 500 meter.

Het was een moeilijke beslissing. Smeekens: “Mijn keuze is best dubbel. Aan de ene kant heb ik enorm veel liefde voor de sport, waardoor ik deze beslissing super moeilijk vind. Je neemt afstand van iets waar je vrijwel je hele leven aan gewijd hebt. Het schaatsen heeft mij ontzettend veel gebracht. Ik ben momenteel 33 en ook dit jaar was ik nog actief op de EK en WK afstanden. Dat is een mooi gegeven.”

Quote

Wereldti­tel van 2017 staat bovenaan mijn lijstje

Jan Smeekens

Smeekens zegt er ook lang over te hebben nagedacht. “De laatste week is het gevoel om te stoppen steeds meer gaan groeien. Ik ben niet over één nacht ijs gegaan en is het een weloverwogen beslissing geworden. Het is een week geweest met veel rationele gedachtes met plussen en minnen, maar onder de streep kom ik tot de conclusie dat het mooi is geweest. Mijn gevoel speelt daarin ook een belangrijke rol.”

Over hét hoogtepunt is Smeekens duidelijk. ,,Mijn mooiste overwinning is natuurlijk de 500 meter tijdens de WK afstanden in Gangneung in 2017, waarmee ik de eerste Nederlandse wereldkampioen ooit werd op die afstand. Die prestatie staat bovenaan mijn lijstje. Daarnaast kijk ik er met veel genoegen op terug dat ik op drie Winterspelen actief ben geweest, als eerste Nederlander ooit een World Cup-klassement op de 500 meter won en natuurlijk mijn zilveren olympische medaille in Sotsji.”

Eerder al maakte Douwe de Vries (37) van dezelfde ploeg bekend er mee op te houden.

Kijk hier naar  beelden van het WK Allround:

Jan Smeekens in 2017.
Volledig scherm
Jan Smeekens in 2017. © ANP