Jutta Leerdam: diva, beest en wereldkampioene in één

VideoZe is een diva en een beest, gisteren in Salt Lake City kwam er nog een titel bij voor Jutta Leerdam: wereldkampioene op de 1000 meter. ,,Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Jutta Leerdam.
Volledig scherm
Jutta Leerdam. © AP

Door Lisette van der Geest

Jutta Leerdam weet het zelf nog niet, zegt haar coach Gerard van Velde, maar er gaat vanavond – plaatselijke tijd in Salt Lake City – een fles champagne open bij Team Reggeborgh. Terwijl de nieuwbakken wereldkampioen op de 1000 meter nog in de catacomben van de ijsbaan verguld en met verbazing haar verhaal doet voor een paar camera’s, heeft haar begeleidingsteam de baan al verlaten, op zoek naar een drankwinkel.

  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”