Volledig scherm
Manon Kamminga wint op de Weissensee. © Vincent Riemersma

Kamminga sprint naar Nederlandse titel op natuurijs van Weissensee

Het Open Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op de Weissensee leverde de titel op voor Manon Kamminga. De sprintster uit Haulerwijk won na een koers over 105 kilometer de sprint van de kopgroep van vier.

Door Ralph Blijlevens

Voor Kamminga betekende de overwinning op het Oostenrijkse natuurijs haar eerste nationale titel. Daarvoor moest zij vooral afrekenen met Anne Tauber, regerend MTB-kampioen en winnares van de Alternatieve Elftedentocht van twee jaar geleden. Tauber had zaterdag alleen een kans van slagen door uit de kopgroep weg te rijden, waarin ook nog reden Emma Engbers en Merel Bosma. Tauber probeerde het wel een aantal malen, maar het was steeds Kamminga die haar weer terughaalde.

Dus eindigde het NK, waar de zon weer wat flauwtjes was gaan schijnen na sneeuw- en windbuien eerder tijdens de wedstrijd, in een sprint van vier. Daarin was Kamminga de snelste, voor Tauber en Bosma. ,,Ik voelde me al lang niet meer de sterkste’’, zei Kamminga na afloop, die sprake over een zware koers. ,,Ik wist dat ik Anne niet alleen mocht laten gaan, ik heb gedaan wat ik kon. Het was alles of niets op het laatst.’’

Kamminga werd afgelopen donderdag uitgeroepen als winnares van de Aart Koopmans Memorial. Dat gebeurde pas in de avonduren, toen Marijke Groenewoud alsnog werd gediskwalificeerd wegens onsportief gedrag. Groenewoud en haar ploeg Ziuz zijn voornemens om tegen dat besluit van de jury in beroep te gaan. De rijdster stapte tijdens het ONK na zo’n 75 kilometer van het ijs. ,,Fysiek ging het niet’’, gaf ze aan. ,,En die hele boel houdt je toch ook wel bezig’’, blikte ze terug op de gebeurtenissen van afgelopen donderdag.