Volledig scherm
Koen Verweij verliest de sprint van Koreaan Lee-Seung-Hoon die goud wint op de massastart. © Pim Ras fotografie

Kenners vinden sabbatical Verweij
onbegrijpelijk: Begin van het einde

Wat Koen Verweij begin deze maand nog ontkende, is nu toch waar. Hij slaat – opnieuw – een schaatswinter over. Jammer, onbegrijpelijk en onverstandig, vinden analytici Mark Tuitert, Erben Wennemars en Martin Hersman.

Door Rik Spekenbrink

Mark Tuitert zei het nog tegen Koen Verweij, op het podium van het Holland Heineken House in olympisch Gangneung. ‘Ik hoop dat we het niveau van dit seizoen vaker gaan zien’. ,,Maar, nee dus”, constateert Tuitert.

Quote

Trouwens, Koen vindt zichzelf een echte Viking. Maar een Viking blijft toch strijden?

Mark Tuitert

Koen Verweij neemt komende winter opnieuw een sabbatical, nadat hij paar jaar geleden om fysieke en medische redenen hetzelfde deed. Een paar weken geleden ontkende hij tegen deze site nog dat het een optie was, vandaag vertelt de Noord-Hollander in De Telegraaf dat hij bij gebrek aan een ploeg een seizoen overslaat. ,,Zonde. Het schaatsen kan wel een Koen Verweij gebruiken”, vindt Tuitert. ,,Ik kan me ook niets voorstellen bij zijn beweegredenen. Volgens mij redeneert hij verkeerd om. Hij zegt: ik wil eerst de boel op orde hebben en dan presteren. Maar de realiteit van nu in het schaatsen is dat je eerst moet presteren en dan iets kan opbouwen. Trouwens, Koen vindt zichzelf een echte Viking. Maar een Viking blijft toch strijden?''

Ook schaatscommentator Martin Hersman is bang dat deze keuze het begin van het einde inluidt voor de carrière van Verweij. ,,Hij is geen 20 meer. Als je op de volgende Olympische Spelen goed wil zijn, zou je nu geen sabbatical adviseren.” Beiden missen bij Verweij de pure passie voor de sport. ,,Als je het echt heel leuk vindt, begin je gewoon”, zegt Hersman. En Tuitert: ,,Desnoods steek je er weer eigen geld in. Koen vindt het mooi om te presteren en op een voetstuk te staan. Maar het grote verschil met bijvoorbeeld Sven Kramer is dat die zijn bed uitkomt om te trainen. Dat is de echte liefhebber.”

Volledig scherm
Koen Verweij bij de huldiging in het Heineken Huis, begin dit jaar in Zuid-Korea. Links Mark Tuitert. © ANP

Erben Wennemars vindt de timing apart. ,,Als je zegt dat je fit bent en je hebt afgelopen seizoen 1.41,6 gereden op de 1500 meter. Dan zit je in de kracht van je leven, ga je knoepertjehard trainen en de fantastische weg die je bent ingeslagen vervolgen. Want het wordt alleen maar moeilijker, de concurrentie zit niet stil. Kjeld Nuis geeft gewoon gas. En wat ik me afvraag: hij stapt nu uit omdat er geen sponsor is. Maar waarom zou die in 2019 wel komen dan? Dat wordt alleen maar moeilijker."

Het trio is het eens dat het schaatsen komende winter een smaakmaker mist. ,,Een winter met Koen Verweij is leuker dan een winter zonder”, vindt Tuitert. ,,Iedere sport zou zich zo’n smaakmaker wensen”, zegt Hersman. Maar wie weet verbaast Verweij in 2019 vriend en vijand. Wennemars: ,,Ik moet toegeven dat ik afgelopen seizoen ook niet had verwacht dat hij het zou flikken.”