Volledig scherm
Pien Keulstra. © ANP

Keulstra niet fit voor kwalificatie EK allround

Pien Keulstra kan vanaf maandag niet meedoen aan de kwalificatiewedstrijden voor het Europese kampioenschap allround en de komende wedstrijden in het wereldbekercircuit. De enkelblessure van de 18-jarige schaatsster van Jong Oranje blijkt ernstiger dan gedacht, zo maakte trainer Erik Bouwman vandaag bekend.

Keulstra komt voorlopig niet in actie en richt zich nu op het WK voor junioren en de wereldkampioenschappen afstanden in maart.

Keulstra schreef begin november bij de Nederlandse afstandskampioenschappen verrassend de 3000 en 5000 meter op haar naam en is de jongste Nederlandse schaatskampioene ooit. In Thialf zou ze de komende week meedoen aan de 1500 en 3000 meter, die gelden als kwalificatieafstanden voor het EK allround. Ook wilde Keulstra op die afstanden deelname aan de komende wereldbekerwedstrijden afdwingen. Op de 5000 meter was de inwoonster van Boekelo al zeker van een startbewijs.

Keulstra ging 10 dagen geleden door haar enkel. De blessure leek niet ernstig. 'Gisteravond werd de enkel echter plotseling zo dik, dat we vreesden voor trombose en naar het ziekenhuis zijn gegaan', aldus Bouwman. 'Van trombose is gelukkig geen sprake, maar de blessure is wel zo ernstig dat het voor Pien onhaalbaar is om aan de start te verschijnen tijdens de kwalificatiewedstrijden. Ze moet rust houden en de blessure goed laten herstellen. We willen de rest van het seizoen niet in gevaar brengen.'