Kjeld Nuis.
Volledig scherm
Kjeld Nuis. © BSR Agency

Kjeld Nuis wint 1500 meter in fenomenaal baanrecord

Ook zege WereldbekerKjeld Nuis heeft op spectaculaire wijze de wereldbeker op de 1500 meter gewonnen. De olympisch en wereldkampioen op deze afstand reed tijdens de finale in een vol Thialf een indrukwekkende baanrecord: 1.43,00. Daarmee steeg hij van de derde naar de eerste plaats in het eindklassement.

Thomas Krol, tegenstander van Nuis in de vierde rit, eindigde als tweede in 1.43,30. Patrick Roest pakte brons met 1.44,00. De Chinees Zhongyan Ning kwam niet verder dan de vijfde tijd (1.45,69). Hij zakte daardoor naar de tweede plaats in de eindstand. Krol klom naar de derde plek en Roest steeg naar de vierde plaats.

De krachtsexplosie van Nuis kwam als een verrassing. Hij leek na zijn zevende plek bij de WK sprint vorig weekeinde in Hamar een beetje opgebrand. Zaterdag kwam de blikvanger van Team Jumbo-Visma op de 1000 meter niet verder dan de vijfde tijd.

Kjeld Nuis en Thomas Krol.
Volledig scherm
Kjeld Nuis en Thomas Krol. © BSR Agency

In zijn laatste race van een nogal grillig seizoen perste Nuis er een dag later toch een toptijd uit. Ook zijn ploeggenoten Krol en Roest reden sterk, maar moesten buigen voor de ontketende Zuid-Hollander, die voor de tweede keer de wereldbeker op de 1500 meter veroverde. In 2017 had hij de primeur. Krol pakte zaterdag met een ritzege op de 1000 meter zijn eerste wereldbeker in zijn loopbaan. Roest deed hetzelfde, maar dan op de 5000 meter.

,,Ik heb nog nooit zo’n lekkere race gereden op de 1500 meter”, sprak Nuis glunderend. “Deze rit kwam echt uit mijn hart, maar zeker ook uit mijn tenen. Het leek wel of ik een extra gastank had. Ik kon het hoge tempo goed vasthouden en later ook nog wat versnellen. Het liep echt geweldig.”

Met zijn baanrecord, tevens een wereldrecord op een laaglandbaan, gaf Nuis zichzelf een mooie beloning voor zijn volharding. Hij raakte ziek in december, miste daardoor de NK afstanden en kon daardoor evenmin deelnemen aan de EK afstanden. Tot zijn grote opluchting kreeg Nuis voor de WK afstanden aanwijsplekken voor de 1000 en 1500 meter.

In Salt Lake City heroverde hij de wereldtitel op de 1500 meter, maar moest hij op de 1000 meter zijn meerdere erkennen in de Rus Pavel Koelizjnikov. Het seizoen leek daarna voor Nuis wel zo’n beetje voorbij totdat hij zondag alsnog uitblonk. ,,Ik heb mijn baanrecord terug, al had ik het nog mooier gevonden als er 1.42,99 op het bord had gestaan.”

De schaatsploeg van Jumbo-Visma is op innovatieve wijze bezig om Kjeld Nuis nog sneller te laten schaatsen: