Volledig scherm
© Photo News

Kodaira wint openings 500 meter , Ter Mors vijfde

Nao Kodaira heeft op het WK sprint de eerste 500 meter op haar naam geschreven. De Japanse die al het hele jaar domineert op de kortste sprintafstand was de concurrentie in 36,75 te snel af.

Volledig scherm
© Getty Images

Daarmee bleef ze op de Olympic Oval 0,01 seconde boven het het baanrecord. Europees sprintkampioene Karolina Erbanova uit Tsjechië eindigde op de tweede plaats (37,06), gevolgd door de Amerikaanse Heather Bergsma als nummer drie (37,22).

Jorien ter Mors was op de vijfde plaats (37,55) de beste Nederlandse. De nummer drie van het vorig jaar in de eindstand van het WK bleef 0,05 seconde boven haar persoonlijke record. Sanneke de Neeling belandde op de zestiende plek met een persoonlijk record van 38,29. Anice Das reed de twintigste tijd (38,43).

Later vandaag volgt voor de vrouwen nog de 1000 meter. morgen worden beide afstanden opnieuw verreden waarna het eindklassement bekend is.

Titelhoudster Brittany Bowe ontbreekt in Calgary. De Amerikaanse schaatsster heeft haar seizoen vroegtijdig beëindigd vanwege fysieke problemen.