Kolder maakt diepe buiging voor Wüst: ‘Weer gezien hoe speciaal Ireen is’

VideoSchaatscoach Peter Kolder had de afgelopen maanden te maken met een mentaal gebroken sportvrouw. De laatste weken in het leven van haar vriendin Paulien van Deutekom in december en haar overlijden begin januari, grepen Ireen Wüst zeer aan. Ook bij de WK afstanden in Inzell zat de Brabantse schaatskoningin feitelijk nog midden in het rouwproces.

De grote vraag was of het taaie lijf van de vijfvoudig olympisch kampioene in staat zou zijn om een wereldtitel af te leveren. Wüst zette alles in op de 1500 meter en kreeg de welverdiende beloning die waarschijnlijk niemand in de schaatshal haar misgunde: haar vierde gouden WK-medaille op de schaatsmijl.

,,Ik zag haar hier elke dag beter worden. Fysiek stond ze er goed voor, maar mentaal wist ik niet hoe ze zo’n loodzware race zou doorstaan. En ja, dan zie je weer eens hoe speciaal Ireen is. Presteren als het moet, dat kan ze als geen ander. Ongelooflijk’', sprak Kolder vol respect en bewondering.

De coach van Team TalentNED reageerde emotioneel op de geslaagde machtsgreep van Wüst. ,,Niet zo gek natuurlijk. Je weet en je ziet dat het Ireen heel veel doet. Nou, bij mij deed het daarom ook heel veel. Er zat zoveel lading bij ons op de afgelopen week. Dat moest er natuurlijk wel een keer uitkomen.’'

Voor Wüst (32) was haar huldiging een achtbaan vol emoties. ,,Deze wereldtitel is voor Paulien, zeker weten’', sprak ze grootmoedig in de mixed-zone, waar ze toch maar weer haar ‘mannetje’ stond, zoals eigenlijk altijd. ,,Er gingen heel veel gevoelens door mij heen. En tranen vielen er ook natuurlijk, van blijdschap, van trots, maar ook van een ontzettend groot gemis. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Dit is zó speciaal, zó bijzonder. Ik ben heel dankbaar dat ik dit heb kunnen doen, ook voor mijn en haar familie en vrienden.’'

Volledig scherm
Ireen Wüst © BSR Agency
Volledig scherm
Esmee Visser met haar coach Peter Kolder na haar rit op de 3000 meter tijdens de WK Afstanden. © ANP