Volledig scherm
Thomas Krol. © EPA

Krol draagt winst 1000 meter op aan overleden opa

World Cup 1000 meterDe 1000 meter bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan heeft een Nederlands podium opgeleverd. Thomas Krol pakte goud met een baanrecord van 1.08,42. Olympisch kampioen Kjeld Nuis, ploeggenoot van Krol, pakte zilver met een tijd van 1.08,53. Het brons was voor wereldkampioen Kai Verbij (1.08,81).

Voor Krol was het zijn tweede wereldbekerzege op de 1000 meter. Hij won eerder dit seizoen op deze afstand in Wit-Rusland. Krol verstevigde zijn leidende positie in het wereldbekerklassement.

Dai Dai Ntab reed met 1.09,34 de negende tijd. Lennart Velema reed in de B-groep de beste tijd: 1.09,03.

Voor Krol was het zijn tweede gouden medaille in Nur-Sultan. Met Verbij en Ronald Mulder zegevierde hij op vrijdag ook al op de teamsprint.

Overleden opa

,,Ik zat op trainingskamp in Collalbo toen mijn moeder belde. Mijn opa was overleden. Hij was een enorme schaatsfan”, zei Krol na zijn glorieuze winst op de 1000 meter.

,,Elke tijd die ik reed, ging bij hem de computer in”, vervolgde hij bij de NOS. ,,Vanaf zijn ziekbed bekeek hij vorige maand nog de wereldbeker in Polen. Ik had gehoopt dat hij dit weekeinde nog zou halen, zodat ik nog naar hem toe zou kunnen, maar helaas heeft het niet zo mogen zijn. Ik heb in overleg besloten om toch naar Kazachstan te gaan. Dat was een moeilijk besluit, maar ik wilde hem heel graag eren met een goede prestatie en ik weet zeker dat hij dat ook had gewild. Dus deze gouden plak is voor hem.”

,,Makkelijk ging het zeker niet, mijn tijd viel me zelfs een beetje tegen‘’, legde Krol uit. ,,Ik dacht daarom dat 1.08,4 niet genoeg zou zijn voor goud omdat Kjeld Nuis nog moest rijden, maar het bleek toch voldoende.”

Sterk seizoen Krol

De 27-jarige rijder van Team Jumbo-Visma is aan een sterk seizoen bezig. Hij schreef vorige maand bij de tweede wereldbeker in Polen ook de 1500 meter op zijn naam. Op die afstand is hij regerend wereldkampioen.

,,Ja, je kunt wel zeggen dat ik de smaak nu te pakken heb. Sinds mijn eerste wereldbekerzege vorig seizoen heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Daardoor rijd ik nu ook constant goede uitslagen.”

Nadat Verbij, vrijdag slechts veertiende op de 500 meter, als eerste Nederlandse medaillekandidaat een tijd had neergezet, dook Krol er resoluut onder. Vooral met een slotronde van 26,6 seconden maakte hij het verschil. Nuis ging in de laatste rit nog wel op jacht naar de winst, maar hij had opnieuw wat problemen in een bocht. Mede daardoor kwam hij op Krol, die vrijwel vlekkeloos reed, 0,11 seconde tekort.

Nuis nog niet in topvorm

Volledig scherm
Kjeld Nuis. © EPA

Nuis wist eerder dit seizoen tot dusver alleen de 1500 meter in Wit-Rusland te winnen. De wereldrecordhouder op de 1000 en 1500 meter maakt, in tegenstelling tot de zeer solide Krol, tot dusver nog te veel foutjes om zijn grote reputatie op beide afstanden volledig waar te maken.

,,Verliezen is nooit leuk, dus ik ben niet blij, nee‘’, aldus Nuis. ,,Het was geen slechte rit, maar de vorm van de dag bleek beslissend. Ik had niet meer vandaag dan dit. Thomas was weer de beste. Maar de echte prijzen moeten dit seizoen nog worden verdeeld en ik hoop dat ik die ga pakken.”