Volledig scherm
© Pro Shots

Leenstra en Ter Mors op podium 1500 meter

Marrit Leenstra heeft in Astana haar derde wereldbekermedaille op rij veroverd op de 1500 meter. De Friese schaatsster, die zich eerder dit jaar aansloot bij de Italiaanse selectie, pakte zilver met een tijd van 1.56,89. Alleen de opvallend sterke Japanse Miho Takagi was sneller: 1.56,36. Jorien ter Mors, olympisch en wereldkampioene op deze afstand, moest genoegen nemen met brons: 1.57,28.

Volledig scherm
Leenstra © anp

Leenstra behaalde eerder dit wereldbekerseizoen op de schaatsmijl zilver in China en brons in Japan. Ze leidt nu in het wereldbekerklassement met 230 punten, gevolgd door Tagaki met 200 punten. De Aziatische schaatsster, met de Nederlander Johan de Wit als coach, was zaterdag op de 1000 meter Ter Mors (zilver) en Leenstra (brons) ook al de baas.

Ter Mors gaf vorige maand de voorkeur aan de eerste twee wereldbekers shorttrack in Canada en de Verenigde Staten boven de toernooien op de langebaan in China en Japan. Mede daardoor moest ze zondag op de 1500 meter al in de eerste rit van start gaan, ook nog eens zonder tegenstander. De 26-jarige rijdster had het zwaar met zichzelf en ging vooral in de laatste ronde behoorlijk kapot.

Ter Mors vertelde na afloop bij de NOS dat ze zich eigenlijk te ziek voelde om te rijden. ,,Ik heb er achteraf een beetje spijt van dat ik van start ben gegaan. Ik moest heel diep gaan. Brons is nog een schrale troost. Als ik helemaal fit was geweest, had ik hier goud kunnen pakken.''

Heather Richardson-Bergsma won de eerste twee wereldbekerraces op de 1500 meter. De Amerikaanse schaatsster sloeg de derde wereldbeker in Astana echter over, evenals Ireen Wüst (brons en zilver).