Jutta Leerdam.
Volledig scherm
Jutta Leerdam. © BSR Agency

Leerdam zet in Thialf kers op de taart met eerste wereldbekerzege

Jutta Leerdam heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen goud gewonnen op de 1000 meter. De 21-jarige sprintster van Team Reggeborgh zegevierde met een tijd van 1.13,69. Het is haar eerste medaille ooit in het wereldbekercircuit.

De Amerikaanse Brittany Bowe kon in de laatste rit niet onder de leidende tijd van de Westlandse duiken en eindigde in 1.13,98 als tweede. De Japanse Miho Takagi pakte brons met 1.13,99. Letitia de Jong reed de vierde tijd: 1.14,41. Sanneke de Neeling eindigde als elfde in 1.17,24.Leerdam veroverde eerder dit seizoen achtereenvolgens de Nederlandse titel, de Europese titel en de wereldtitel op de 1000 meter. Bij de WK sprint vorig weekeinde in Hamar, gewonnen door Takagi, eindigde ze als vijfde. 

,,Een heel mooie afsluiting van mijn seizoen, super gewoon”, sprak ze stralend. ,,Ik heb bewezen dat ik een waardige wereldkampioene ben en geen eendagsvlieg. Natuurlijk voelde ik ook vermoeidheid na zo’n lang seizoen, maar daar wilde ik niet aan toegeven. Dat wilde ik niet als excuus gebruiken. Ik heb niet voor niets de hele zomer hard getraind. Dan laat je niet je laatste race van het seizoen lopen. De tijd om nu echt goed uit te rusten, is lang genoeg.”

De zelfkritische Leerdam had, zoals wel vaker dit successeizoen, nog genoeg aan te merken op haar race. ,,Het was een alles-of-niets rit waar best nog wel wat aan mankeerde. Ik had een grote misser in de eerste bocht, maar opende toch sneller dan ooit in Thialf. Ook mijn laatste bocht liep niet lekker. Mede daardoor miste ik het baanrecord. Daar baalde ik nog wel even van, maar aan de andere kant, ik heb dit seizoen al genoeg gewonnen. Ik moet voor het volgende seizoen ook nog wat doelen overhouden.”

Over haar toekomst is nog niet veel bekend. ,,Binnenkort ga ik met Team Reggenborgh om de tafel zitten. Dan zal snel meer bekend worden.”

Jutta Leerdam in actie op de 1000 meter tegen Yekaterina Shikhova.
Volledig scherm
Jutta Leerdam in actie op de 1000 meter tegen Yekaterina Shikhova. © ANP