Volledig scherm
Margot Boer. © Pim Ras

Margot Boer wordt in Pyeongchang alsnog in zonnetje gezet

Olympische sporters die door de schorsingen naar aanleiding van het Russische dopingschandaal een (andere) medaille verdienen, worden in Pyeongchang tijdens een speciale ceremonie opnieuw gehuldigd. Dat heeft het IOC dinsdag besloten.

Oud-schaatsster Margot Boer won bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji de bronzen medaille op de 500 meter. Vorige week werd de zilveren Olga Fatkoelina geschorst werd voor het leven, zodat de voormalige sprintster automatisch een plekje opschuift. 

Nadat het Internationaal Olympisch Comité eerder besloot dat van twintig individuele Russische dopingzondaars van Sotsji 2014 de behaalde resultaten werd geschrapt, kondigde president Thomas Bach in Lausanne aan dat 'nieuwe' medaillewinnaars in Zuid-Korea alsnog in het zonnetje worden gezet. Zij krijgen dan alsnog de medaille uitgereikt die hen toekomt. 

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: ,,
Vanzelfsprekend zullen wij Nederlandse sporters die naar nu blijkt tijdens Sotsji alsnog een medaille hebben verdiend, graag meenemen naar Pyeongchang voor de ceremonie waarin die medailles worden uitgereikt.''

Margot Boer liet begin deze week nog weten haar bronzen medaille graag te willen houden. Het is nog onduidelijk of zij op het aanbod van het IOC en NOC*NSF ingaat.