Volledig scherm
Dai Dai Ntab © AP

Moesjtakov wint 500m, Ntab beste Nederlander

Viktor Moesjtakov heeft zijn leidende positie in het wereldbekerklassement op de 500 meter verstevigd. Dai Dai Ntab eindigde als beste Nederlander als vijfde. 

Moesjtakov schreef tijdens de vierde wereldbeker in Nagano de tweede race op deze afstand op zijn naam, met een baanrecord: 34,50. Zijn illustere landgenoot Pavel Koelizjnikov, terug na een enkelblessure, moest met zilver genoegen nemen met een minimaal verschil van tweehonderdste. De wereldrecordhouder, vrijdag derde, wacht nog op zijn eerste wereldbekerzege dit seizoen. De Japanner Yuma Murakami, de winnaar van de eerste race in Nagano, pakte het brons met 34,54. 

Dai Dai Ntab was de beste Nederlander en reed de vijfde tijd (34,75). Voor Ntab, vrijdag elfde, was het zijn beste tijd tot dusver in dit seizoen. Ook Kai Verbij zette met 34,87 zijn beste seizoenstijd neer. Daarmee eindigde de nummer vijftien van vrijdag op de negende plek. Lennart Velema reed met 35,07 de twaalfde tijd en was daarmee trager dan zijn race een dag eerder waarmee hij een persoonlijk record vestigde van 34,98.

Mulder

Olympisch sprintkampioen Havard Lorentzen, vrijdag derde in de B-groep (35,14), stelde opnieuw teleur. De Noor reed de zestiende tijd. Hij wist dit wereldbekerseizoen nog niet in de top tien te eindigen van de A-divisie. Ronald Mulder zegevierde in de B-groep met een tijd van 35,11. Hein Otterspeer reed de tweede tijd (35,12).

Volledig scherm
Ronald Mulder op archiefbeeld in Heerenveen. © BSR Agency