Nationale allroundtitels voor Merel Conijn en Marcel Bosker
Merel Conijn heeft voor het eerst de Nederlands allroundtitel veroverd. De 20-jarige Edamse was na vier afstanden beter dan Joy Beune (zilver) en Melissa Wijfje (brons). Bij de mannen heeft Marcel Bosker de titel gepakt.
Conijn won de afsluitende 5000 meter in 6.58,36. Daarmee was ze ruim 5 seconden sneller dan Beune (7.03,98) die vroeg de aanval had gekozen. In de laatste rondjes versnelde Conijn en ze passeerde Beune alsnog. Conijn bleef haar concurrenten ruim voor. Wijfje kwam tot 7.14,65 en werd daarmee vierde op deze afstand.
Beune had eerder op de dag haar achterstand in het klassement op Beune verkleind met de zege op de 1500 meter. De 22-jarige schaatsster van Jumbo-Visma won in 1.55,90. Conijn beperkte de schade met een nieuw persoonlijk record van 1.56,28. Wijfje werd toen derde in 1.56,45.
Met haar Nederlandse titel heeft Conijn zich ook verzekerd van deelname aan de WK allround, van 3 tot en met 6 maart in de Noorse stad Hamar. De Jong en Irene Schouten waren al geplaatst voor de wereldkampioenschappen.
Conijn greep op het olympisch kwalificatietoernooi met respectievelijk één honderdste van een seconde op de 3000 meter en een tiende van een seconde op de 5000 meter naast tickets voor de Olympische Spelen. Ze werd later wel net als Wijfje als reserve aangewezen voor de Spelen in Beijing.
Marcel Bosker
Schaatser Marcel Bosker is volgens verwachting voor de tweede keer Nederlands kampioen allround geworden. De 25-jarige schaatser van Jumbo-Visma begon met een grote voorsprong aan de afsluitende 10 kilometer en hield voldoende van die marge over. Het zilver was voor Beau Snellink, Kars Jansman greep het brons.
Bosker mocht op de 10 kilometer 19 seconden verspelen op Tjerk de Boer en 24 seconden op Snellink, nadat hij eerder op de dag de 1500 meter had gewonnen in 1.46,60. Snellink zorgde er met een persoonlijk record van 12.58,29 voor dat Bosker geenszins rustig aan kon doen. Met 13.13,38 eindigde Bosker op de 10.000 meter als derde achter zijn ploeggenoten Snellink en Jansman.
Voor Bosker is het zijn tweede allroundtitel. Hij werd in 2018 ook Nederlands kampioen. Daarna eindigde hij drie keer op rij als tweede.
Patrick Roest, de kampioen van vorig jaar, ontbrak net als vrijwel alle andere schaatsers die naar de Winterspelen gaan. Bosker deed als een van de weinige olympiërs wel mee aan de NK allround. De schaatser verklaarde dat hij dat vooral deed om nog eens een 1500 meter te rijden, de afstand waarvoor hij is aangewezen om te starten op de Olympische Spelen in China. Bosker komt daar ook in actie op de ploegachtervolging.
Bosker was net als Roest al zeker van deelname aan de WK allround in maart in de Noorse stad Hamar. Snellink mag zich als nummer 2 van de NK ook gaan voorbereiden op zijn debuut op de WK allround. De 20-jarige schaatser reist eerst nog als reserve mee naar de Olympische Spelen.
Bekijk hieronder onze schaatsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
13
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
-
WK shorttrack
Nederland met ontketende Velzeboer en herstelde Schulting naar WK-goud op gemengde aflossing
Xandra Velzeboer, Suzanne Schulting, Teun Boer en Jens van ‘t Wout hebben Nederland goud bezorgd op de gemengde aflossing tijdens het WK shorttrack in Seoel. -
PREMIUM
Bondscoach Niels Kerstholt over rel met Sjinkie Knegt: ‘Daar had ik geen ervaring mee’
Na een mentaal zwaar seizoen moet de belangrijkste wedstrijd voor de shorttrackers nog komen: de WK in Seoel. Volgens bondscoach Niels Kerstholt staan alle neuzen weer dezelfde kant op. ,,Als je rust in de kop hebt, komt het gemakkelijker naar je toe.” -
Suzanne Schulting last rustperiode in: ‘Iedereen weet dat dit moeilijk voor me is’
Olympisch shorttrackkampioene Suzanne Schulting (25) neemt voorlopig rust en gaat individueel, buiten de nationale selectie om, toewerken naar het nieuwe seizoen. Ze hoopt daarbij haar balans te hervinden in wat ze fysiek en mentaal aan kan, zo stelt de KNSB in een persbericht. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Een boterham met kaas is gezonder dan je denkt
-
-
-
Eerherstel voor vader van Sjoukje Dijkstra: schaatser was niet fout in de oorlog
Luitzen Dijkstra, de overleden vader van olympisch kampioene kunstrijden Sjoukje Dijkstra, is postuum in ere hersteld door de schaatsbond KNSB. Dijkstra krijgt de nationale kortebaantitel terug die hij op 21 december 1946 behaalde. -
Jac Orie over 18-jarige Jordan Stolz: ‘Heilig van overtuigd dat we die strijd aan kunnen gaan’
Jac Orie, schaatscoach bij Jumbo-Visma, kijkt na de seizoensafsluiter bij de WK afstanden in Heerenveen alweer uit naar de volgende winter. De 55-jarige Hagenaar denkt onder meer de strijd aan te kunnen gaan met het Amerikaanse supertalent Jordan Stolz, die in Heerenveen de meeste wereldtitels veroverde.