Nederland met kopman Kramer naar wereldbekerzege achtervolging
Nederland heeft tijdens de eerste wereldbeker schaatsen in Heerenveen goud behaald op de ploegachtervolging voor mannen. Onder aanvoering van kopman Sven Kramer finishte het drietal van Oranje in een tijd van 3.40,33 minuten. Dat was minder dan 1 seconde boven het ruim acht jaar oude baanrecord in Thialf (3.39,76). Olympisch kampioen Noorwegen eindigde in 3.41,62 als tweede en het brons ging naar Canada (3.41,71).
Delen per e-mail
De Nederlandse ploeg bestond naast de 34-jarige Kramer uit de 23-jarige Chris Huizinga (beiden Jumbo-Visma) en de 19-jarige Beau Snellink (TalentNED). De specialisten Patrick Roest en Marcel Bosker, beiden eveneens van Jumbo-Visma, liet bondscoach Jan Coopmans nog even met rust. Dit duo werkte afgelopen weekeinde in Thialf de EK allround af, met goud voor Roest en zilver voor Bosker. Volgende week, bij de tweede en laatste wereldbeker van het seizoen, zal het tweetal met Kramer volgens de huidige planning wel weer aantreden in de ploegachtervolging.
Kramer ontbrak bij de EK allround. De 34-jarige Fries wist zich voor het toernooi, dat hij tien keer won, niet te kwalificeren. De twee wereldbekers in Thialf zijn ook voor hem een belangrijke test voor de komende WK afstanden half februari in Heerenveen, het sluitstuk van dit sterk aangepaste schaatsseizoen vanwege de coronacrisis. Kramer wil bij de wereldtitelstrijd voor goud gaan op de 5000 meter en de ploegachtervolging. Voor de Winterspelen van Peking 2022 koestert hij dezelfde ambities.
Vrouwen pakken zilver
De Nederlandse vrouwen hebben net naast het goud gegrepen op de achtervolging. Het trio van Oranje finishte in een tijd van 2.57,04. De Canadese ploeg was iets sneller: 2.56,71. Het brons was voor Noorwegen met een tijd van 2.59,24.
Namens Nederland verschenen Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje op het ijs. Bondscoach Jan Coopmans hield Antoinette de Jong en Joy Beune aan de kant. Beiden kwamen in het afgelopen weekeinde nog in actie bij de EK allround, met goud voor De Jong en de vijfde plek voor Beune. Tijdens de tweede wereldbeker over een week in Thialf staat eveneens een ploegachtervolging op het programma.
Wüst mocht vorig weekeinde niet meedoen aan de EK allround. De vijfvoudige winnares had zich niet geplaatst voor dat toernooi. Met De Jong en Wijfje won Wüst vorig seizoen de Europese titel op de ploegachtervolging. Daarna reed dit drietal op de snelle ijsbaan van Salt Lake City een Nederlands record op dit onderdeel (2.52,65).
Japan is bij de vrouwen olympisch en wereldkampioen op de ploegachtervolging. De selectie van onder anderen bondscoach Johan de Wit ontbreekt echter in de Friese ‘schaatsbubbel’, die eerder deze maand werd ingesteld. De Japanse schaatsbond achtte het vanwege de coronaproblematiek niet raadzaam naar Nederland te reizen. China is om dezelfde reden thuisgebleven. Beide schaatslanden verschijnen derhalve bij de WK afstanden half februari in Thialf evenmin aan de start.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
TU Delft gaat vermeende meewind Thialf onderzoeken
De directie van Thialf heeft de TU Delft ingeschakeld om onderzoek te doen naar de vermeende meewind. In de loop van maart verwacht men al met conclusies naar buiten te komen. -
Fotoserie
Bloemen, Kramer en Kok genieten ook van natuurijs in Friesland
Duizenden Nederlanders stonden vandaag op het natuurijs. Ook veel sporters trokken hun schaatsen aan. -
KNSB haalt uit naar overheid: ‘We voelen ons onbegrepen, dit is topsport’
Een gebrek aan begrip en medewerking van de overheid heeft de marathonschaatsers een NK op natuurijs gekost. Dat concludeert oud-marathonschaatser Willem Hut na een rondje over het bevroren Veluwemeer, waar hij de frustraties van zich af reed. ,,De klap kwam behoorlijk hard aan. En hij wordt alleen maar harder en harder als je op het ijs staat”, zegt Hut, bij schaatsbond KNSB disciplinemanager en competitieleider voor de marathons. -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding.
-
video
Wereldrecord sensationele Van der Poel op 10 kilometer, Bergsma tweede, Roest stort in
Nils van der Poel heeft in Thialf het wereldrecord op de 10.000 meter verbroken. De Zweed reed met 12.32.95 het wereldrecord dat Graeme Fish vorig jaar reed uit de boeken. Jorrit Bergsma werd tweede in 12.45.86. Patrick Roest stortte helemaal in en werd zevende in 13.09.42. Het brons ging naar de Rus Alexander Rumyantsev. Bekijk hieronder de uitslagen op de andere afstanden van deze zondag: • 1500 meter vrouwen (Melissa Wijfje, Ireen Wüst, Antoinette de Jong) • 1500 meter mannen (Kjeld Nuis, Patrick Roest, Thomas Krol) • 5000 meter vrouwen (Irene Schouten, Carlijn Achtereekte) -
PREMIUM
Schaatskampioen Groeneveld belandde in een rolstoel: ‘De dag na het ongeluk begon een nieuw leven’
Christijn Groeneveld (36) leefde ooit voor natuurijs, hij is al acht jaar de regerend Nederlands kampioen, maar een week geleden zat juist hij binnen tijdens de vorst, in zijn rolstoel. ,,Als ik de keuze had tussen lopen of zitten, is het makkelijk. Maar ik heb wel iets meegemaakt waar ik superveel van heb geleerd.” -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers.