Volledig scherm
Kjeld Nuis. © ANP

Nederlandse mannen en vrouwen heersen op teamsprint in Minsk

WereldbekerIn navolging van de Nederlandse vrouwenploeg hebben ook de snelle mannen van Oranje bij de wereldbeker schaatsen in Minsk de teamsprint winnend afgesloten. Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis reden op de Wit-Russische piste de beste tijd: 1.21,16. Het Chinese trio eindigde op 0,15 seconden op de tweede plaats. Canada pakte brons, met een achterstand van 0,51 op de winnaars.

Ronald Mulder, Verbij en Nuis veroverden vorig seizoen in Inzell op dit onderdeel, dat na de Winterspelen van Sotsji 2014 aan het wereldbekerprogramma is toegevoegd, de eerste wereldtitel. De teamsprint, een spectaculaire afvalrace over drie ronden, is nog niet olympisch.

De Nederlandse vrouwenploeg won eerder op de dag dus ook al de teamsprint. De formatie van bondscoach Jan Coopmans zegevierde op de afvalrace over drie ronden in een tijd van 1.29,23.

Oranje was daarmee 0,72 seconden sneller dan Europees kampioen Rusland, de tegenstander van Nederland in de vierde en laatste rit. Het brons was voor Japan.

Namens Oranje kwamen Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong in actie.
Nederland veroverde vorig seizoen in Inzell de wereldtitel op dit onderdeel, dat voor de eerste keer op het programma stond bij de WK afstanden. Op de Duitse piste reed Janine Smit nog samen met Leerdam en Letitia de Jong. Michelle de Jong nam in Minsk de plek van Smit in.

Later in Minsk rijden de vrouwen de 3000 meter en de mannen de 5000 meter.