Volledig scherm
© anp

NOS-directeur: Schaatsen is niet zoveel waard

De KNSB moet zich in de toekomst gaan richten op breedtesport, RTL en SBS hebben interesse in de tv-rechten en schaatsen wordt elk jaar minder waard. Het zijn enkele opmerkelijke passages uit het commerciële toekomstplan 'Op zoek naar een nieuwe schaatsentiteit', dat Chris Woerts in opdracht van de schaatsbond heeft samengesteld.

Volledig scherm
Chris Woerts. © pro shots

De sportmarketeer en voormalig commercieel directeur van de Eredivisie NV ontvouwde afgelopen dinsdag zijn 48 pagina's tellende rapport. Naast een aantal aanbevelingen - onder meer de oprichting van een Schaats BV waarin de KNSB, merkenteams en atleten moeten participeren om alle inkomsten te verdelen - komen er ook meerdere prominente personen uit de televisie-, commerciële en marketingwereld aan het woord.

John de Mol, mede-eigenaar van SBS, verklaart dat schaatsen voor zijn zender alleen interessant is 'als we alles kunnen uitzenden, waarbij de internationale wedstrijden veel belangrijker zijn dan de nationale'. De mediatycoon zegt verder dat SBS, als alle rechten in een exploitatie BV zitten, 'interesse heeft om te investeren'. RTL zou alle belangrijke wedstrijden op RTL 4 willen uitzenden. Met veel aandacht voor ondersteunende programma's, zoals Telekids.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Jan de Jong. © anp
Volledig scherm
© anp

Voorlopig liggen de tv-rechten van het schaatsen voor nog minimaal vier jaar en tegen een vergoeding van één miljoen euro bij de NOS en de EBU (European Broadcasting Union). Volgens Woerts zal daar de komende periode weinig in veranderen, de mediagelden zullen niet stijgen. Logisch, beweert NOS-directeur Jan de Jong. Volgens hem is het schaatsen 'niet zoveel waard en wordt de waarde elk jaar minder'. 'Waar in voetbal nog steeds groei zit, heb ik dat idee niet bij schaatsen. Het glijdt steeds verder af. Jeugd is minder geïnteresseerd en dat baart zorgen.'

Desondanks staat de NOS 'open' voor een langdurige relatie en wil het eventueel participeren in de op te richten Schaats BV, indien dit volgens de mediawet mogelijk is. 'We willen graag meedenken', stelt De Jong, 'en waar mogelijk meewerken aan nieuwe commerciële initiatieven. Wij staan ook open om de samenwerking met de KNSB op commercieel gebied te verstevigen.'

Zoals woensdag in het AD gemeld, pleit Woerts in zijn rapport voor de invoering van een Schaats BV, waarin alle commerciële inkomsten terechtkomen. De KNSB (40%), merkenteams (40%) en atleten (20%) vormen daarvan de aandeelhouders. Dat orgaan moet geleid worden door een Raad van Commissarissen, waaraan de directie van zowel de Schaats- als Schaats Exploitatie BV verantwoording aflegt.

De sportmarketeer doet nog enkele aanbevelingen om het schaatsen te moderniseren: meer mass starts, 100- en 200 meter wedstrijden, tegenovergesteld aan elkaar starten en vier disciplines (sprint, marathon, langebaan en shorttrack) combineren. Daarnaast dient er 'kritisch' naar de schaatskalender te worden gekeken en moet IOC-lid Camiel Eurlings de vertroebelde verhouding met de internationale schaatsunie (ISU) snel repareren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement