Kjeld Nuis.
Volledig scherm
Kjeld Nuis. © EPA

Nuis: Wat ik nu nog als doel heb? Geen idee

Wereldrecords rij je met perfecte ritten, dacht Kjeld Nuis altijd. Gisteren werd hij wereldrecordhouder 1000 meter zonder perfecte race. ,,Maar dat maakt me allemaal niks uit.”

Door Lisette van der Geest

De 1000 meter op de wereldbekerfinale kort samengevat door Kjeld Nuis: het is ‘supersnel’ en hij is ‘superblij’. Zaterdagmiddag –plaatselijke tijd – schaatste Nuis op ’s werelds snelste ijsbaan in Salt Lake City een wereldrecord op de afstand waar hij ook olympisch kampioen op is. In de tunnel onder de ijsbaan, na afloop van de wedstrijd: ,,Wat ik nu nog als doel heb?” Een brede grijns, dan: ,,Geen idee.”

Kjeld Nuis.
Volledig scherm
Kjeld Nuis. © EPA
Quote

Ik heb kramp en ben fucking misselijk.

Kjeld Nuis

Het was zijn grote doel, een wereldrecord. Op voorhand wist Nuis ook al dat áls het dit weekeinde zou gebeuren, dit op de 1000 meter het waarschijnlijkst was. De 1500 meter, waarop hij vandaag in actie komt, staat op 1.50,85. Te scherp, verwacht hij. Ook al zijn de omstandigheden waarschijnlijk beter dan gisteren. De luchtdruk is naar verwachting laag.

Met zijn tijd van 1.06,18 op de 1000 meter verbeterde Nuis het oude record van Shani Davis dat al sinds 2007 op naam van de Amerikaan stond in 1.06,42. Hij keek in het verleden ontelbaar vaak de beelden van dat record. Analyserend wat beter kon, waar hij winst kon pakken. Voor een wereldrecord was een perfecte race nodig, dacht Nuis altijd. Na zijn 1000 meter: ,,Maar dit was geen perfecte race. Ik sneed de bocht bijvoorbeeld helemaal niet goed aan.”

Kjeld Nuis.
Volledig scherm
Kjeld Nuis. © ANP

Direct na zijn finish dacht Nuis hoog in de 1.06 te hebben gereden. Het duurde een halve ronde voordat de schaatser van Jumbo-Visma zijn tijd op het scoreboard terugzag. ,,Ja en dan is er op die kruising echt de ontlading. Heel gaaf.” Vervolgens moest hij wachten, verwachtte hij dat anderen nog onder zijn tijd zouden duiken. ,,Retespannend.” Het scheelde uiteindelijk niet veel, ploeggenoot Thomas Krol schaatste met 1.06,25 ook sneller dan het oude wereldrecord, de nummer drie van zaterdag, Kai Verbij, deed met 1.06,34 hetzelfde.

Met een schuin oog kijkt Nuis al vooruit, naar volgend jaar. Bij de WK afstanden, die dan op dezelfde ijsbaan gereden worden, verwacht hij een winnende tijd van in de 1.05. Maar eerst nog een 1500 meter als afsluiting van dit seizoen, op de slotdag van de wereldbekerfinale. Mits zijn benen goed hersteld zijn. De grijns maakt plaats voor een ongemakkelijke grimas. Gehaast: ,,Ben ik bijna klaar hier? Kan ik gaan? Ik heb kramp en ben fucking misselijk.”

Bekijk de eerste reactie van Kjeld Nuis na het verbreken van het wereldrecord op de 1000 meter: